Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Doden en gewonden bij betoging Charlottesville

13 AUG 2017

CHARLOTTESVILLE - Bij onlusten tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten zijn zaterdag in het Amerikaanse Charlottesville tientallen mensen gewond geraakt. Een vrouw overleed nadat een auto op een protestmars was ingereden.


James Alex Fields reed met zijn auto in op een protestmars in Charlottesville.
James Alex Fields reed met zijn auto in op een protestmars in Charlottesville.
Foto: AFP

Sinds vrijdag waren nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's bijeen in Charlottesville. Ze protesteerden tegen plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

ZIE OOK: Auto rijdt in op betoging

Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten. Een auto reed in op een protestmars van tegendemonstranten. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven en negentien mensen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand verkeren.

De verdachte, de 20-jarige James Alex Fields uit Ohio, is gearresteerd. Hem wordt onder meer moord ten laste gelegd. Bij schermutselingen op andere plekken in de stad raakten nog eens vijftien mensen gewond.

Uiteindelijk verboden de autoriteiten de bijeenkomst van de extreemrechtse betogers en werd het park waar ze bijeen waren gekomen ontruimd. De gouverneur van Virginia kondigde de noodtoestand af in Charlottesville.

Naast de protesten stortte even buiten de stad een politiehelikopter neer. De twee inzittenden kwamen daarbij om het leven. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

President Donald Trump heeft het geweld veroordeeld. Hij sprak van ,,geweld van vele kanten'' en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde. De uitspraak kwam hem op kritiek te staan van onder meer leden uit zijn eigen partij. Ze hekelen het feit dat Trump extreemrechtse groeperingen niet expliciet veroordeelt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.41
+ / - -0.07%