Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: EPA

Portugal vraagt hulp bij brandbestrijding

13 AUG 2017

LISSABON - Portugal heeft de hulp ingeroepen van Europa voor de bestrijding van de vele natuurbranden. Zondag waren meer dan 3000 manschappen op de been voor bluswerkzaamheden, maar dat is onvoldoende om de vuurzeeën te bedwingen.

De situatie dreigt de komende dagen zelfs nog erger te worden door het aanhoudende warme en droge weer in combinatie met een harde wind. De minister van Binnenlandse Zaken Constanca Urbana de Sousa deed daarom een beroep op de andere EU-landen onder meer blusvliegtuigen en brandweerlieden te sturen.

Portugal wordt deze zomer geteisterd door branden. Die hebben tot dusver al 64 mensen het leven gekost. Meer dan 140.000 hectares bos zijn in de as gelegd. Dat is een ruim drie keer zo grote oppervlakte als het gemiddelde over de afgelopen tien jaar.

Noodtoestand

Volgens persbureau Lusa brak er zaterdag op 268 plaatsen in het land brand uit, een record. De bestrijdingsdiensten draaien overuren. Dat had dikwijls succes, maar de vrees blijft dat de vlammen door de extreme weersomstandigheden vandaag of morgen toch weer oplaaien. In het centrale district Coimbra is de noodtoestand uitgeroepen, evenals in vier kleinere gemeenten in de regio.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

18.8 °C
ZW2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%