Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lavrov (rechts) en Tillerson op 12 april 2017, toen nog in mindere tijden.
Lavrov (rechts) en Tillerson op 12 april 2017, toen nog in mindere tijden.
Foto: AFP

Rusland overweegt steun aan VS om Noord-Korea

05 SEP 2017

MOSKOU - Rusland is bereid een nieuwe Amerikaanse resolutie over Noord-Korea te ondersteunen, mits de militaire spanningen niet escaleren en zij gericht is op het vinden van een diplomatieke oplossing.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat minister Lavrov dit standpunt dinsdag in een telefoongesprek heeft overgebracht aan de Amerikaanse minister Rex Tillerson. Lavrov heeft ook voorgesteld VN-secretaris-generaal Antonio Guterres te betrekken bij het vinden van een diplomatieke oplossing voor de crisis rond Noord-Korea.

De Russische president Vladimir Poetin zal woensdag de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in ontmoeten in de marge van een economisch forum in de Russische stad Vladivostok. Daar zullen zij de crisis bespreken, aldus een woordvoerder van het Kremlin.

’Gaan meer sancties werken?’

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) Nikki Haley zei dat meer sancties tegen Noord-Korea het gedrag van het land niet zullen veranderen, maar dat het wel de financiering van zijn ballistische raket- en nucleaire programma bemoeilijkt. „Denken we dat meer sancties gaan werken? Niet noodzakelijkerwijs”, zei Haley dinsdag. „Maar wat doet het wel? Het snijdt de inkomsten af waarmee ze hun ballistische raketten kunnen bouwen.”

Haley zei maandag dat ze de VN een resolutie wil voorleggen waarover op 11 september kan worden gestemd. Daarin zullen de „sterkst mogelijke” sancties tegen Noord-Korea op tafel komen na de zesde en grootste kerntest van het land.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%