Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin
Foto: AFP

Poetin wil minder buitenlandse software

08 SEP 2017

MOSKOU - Russische techbedrijven riskeren naast overheidsklussen te grijpen als ze buitenlandse software blijven gebruiken. Daarvoor waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin, die volgens persbureau Interfax stelde dat dergelijke computerprogramma’s een gevaar kunnen vormen voor de staatsveiligheid.

Poetin zei dat overheidsdiensten niet in alle gevallen kunnen samenwerken met bedrijven die nog buitenlandse software gebruiken. Anders zou het risico bestaan dat „ergens op een knop wordt gedrukt en alles op zwart gaat”. Hij drukte vertegenwoordigers van de technologiesector op het hart „dat in gedachte te houden”.

Russische overheidsinstellingen zijn al grotendeels overgestapt op software van eigen bodem. Privébedrijven zouden echter nog steeds grotendeels geïmporteerde technologie gebruikten.

Niet alleen in Rusland bestaat nervositeit over risico’s die kleven aan het gebruik van buitenlandse software. De Amerikaanse regering verwijderde de van oorsprong Russische cyberbeveiliger Kaspersky Lab eerder dit jaar van twee lijsten met goedgekeurde leveranciers voor overheidsdiensten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%