Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Warenhuis Goem.
Warenhuis Goem.
Foto: Hollandse Hoogte / Mauritius Images GmbH

Gebouwen in Moskou ontruimd na bommelding

13 SEP 2017

MOSKOU - De Russische autoriteiten hebben woensdag enkele tientallen gebouwen in Moskou ontruimd na een reeks anonieme telefoontjes met bommeldingen. Ook drie belangrijke stations gingen dicht.

Persbureau RIA meldde dat winkelend publiek in allerijl het beroemde warenhuis Goem bij het Rode Plein moest verlaten.

Een cameraman van Reuters zei dat de politie met speurhonden naar binnen ging. Dat gebeurde ook in nog ruim twintig andere panden, waaronder overheidsgebouwen, scholen en hotels.

Rusland wordt deze week overspoeld door een golf bommeldingen. Die bleken tot dusver allemaal vals. Volgens RIA is het niet beperkt gebleven tot Moskou of Sint-Petersburg maar hebben al meer dat twintig Russische steden er last van gehad, van Kaliningrad aan de Baltische Zee via Siberië tot in het verre oosten. Naar schatting zijn zo’n 100.000 mensen geëvacueerd.

’Nog nooit meegemaakt’

„Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Het is 100 procent georganiseerd telefoonterrorisme”, zei Frants Klintsevitsj, lid van de parlementaire defensiecommissie. „Het enige doel is een destructief proces in gang te zetten, paniek te zaaien.”

RIA voerde een bron op die zei dat veel telefoontjes vermoedelijk uit Oekraïne kwamen. De relatie tussen Kiev en Moskou staat op een laag pitje sinds de Russen in 2014 de Krim annexeerden. De herkomst is moeilijk te traceren doordat er via internet werd gebeld. „Het zou het voorbereidende werk kunnen zijn voor een serieuze terroristische aanslag”, aldus Klintsevitjs.

Het Kremlin heeft niet gereageerd op de alarmerende telefonade. Woordvoerder Dmitri Peskov verwees de pers naar de politie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%