Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Traangas bij Turkse lerarenrechtszaak

14 SEP 2017

ANKARA - De Turkse politie heeft donderdag met traangas demonstranten uiteen gejaagd bij een rechtbank in Ankara. Daar was de eerste zitting van de zaak tegen twee leraren die in hongerstaking waren gegaan om hun baan terug te krijgen.

De leraren, hoogleraar Nuriye Gülmen en onderwijzer Semih Özakça, verloren hun baan omdat zij verdacht werden van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep vorig jaar juli. De twee, die in mei werden gearresteerd, hebben maandenlang geleefd op vloeistoffen en supplementen en hun toestand is volgens artsen gevaarlijk zwak.

De twee docenten mochten niet naar de rechtszaal komen omdat ze volgens de autoriteiten zouden kunnen vluchten. Tegen hun advocaten, die er ook niet waren, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De Turkse Nederlander Volkan Caliskan zat vorige maand twee weken in Turkije vast voor zijn steun aan het duo. Hij werd samen met anderen gearresteerd tijdens een voetbalwedstrijd omdat ze achter een spandoek zaten waarop een steunbetuiging stond. Hij is vrijgelaten maar geldt nog wel als verdachte en mag Turkije niet uit.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%