Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Columnisten

Meer Columnisten
 
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Republikeinse kandidaten

01 FEB 2012

WASHINGTON - Op 6 november 2012 kiest Amerika een nieuwe president. Voor die tijd moeten de Republikeinen uitmaken wie het dan gaat opnemen tegen de huidige president Barack Obama. Een overzicht van de belangrijkste kandidaten.

  Newt Gingrich

Een politiek zwaargewicht die in de jaren negentig leiding gaf aan de Republikeinse overname van het Congres, waar tot dan toe al veertig jaar sprake was van een Democratisch meerderheid. Kwam als leider van het Huis van Afgevaardigden meerdere malen in botsing met president Clinton en legde in 1995 de overheid plat na een meningsverschil over de begroting.

Gingrich verloor uiteindelijk het titanengevecht met Clinton mede door een belastingfraudeaffaire en het feit dat hij moest bekennen er zelf een maîtresse op na te houden, terwijl hij leiding gaf aan de afzettingsprocedure na de Monica Lewinsky-affaire.

Gingrich, een bekeerde katholiek, spreekt vooral de religieuze conservatieve Republikeinen aan, maar kan het nog lastig krijgen door zijn affaires.

  Mitt Romney

Deed in 2008 ook al mee met de Republikeinse voorverkiezingen, maar moest het toen afleggen tegen John McCain. Was een succesvol zakenman en gouverneur van de staat Massachusetts, waar hij een voor Republikeinse begrippen links zorgstelsel invoerde. Heeft verder relatief gematigde standpunten over ethische kwesties als abortus en homorechten, wat hem niet bepaald geliefd maakt bij de conservatieve aanhangers van de Tea Party.

Toch geldt de mormoon als een kanshebber. Zijn succesvolle carrière als zakenman en als organisator van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City maakt Romney ogenschijnlijk de ideale kandidaat om de economische problemen van de Verenigde Staten aan te pakken. Daarnaast beschikt hij over verreweg het grootste budget om campagne mee te voeren.

  Ron Paul

Wordt gezien als de grondlegger van de Tea Party, de groep conservatieve Republikeinen waarvan zijn zoon Rand een van de leiders is. Hij is een felle voorstander van een kleine overheid en vindt dat het federale systeem van banken (Fed) moet worden afgeschaft. De overheid is niet de oplossing, maar de veroorzaker van de problemen, is zijn motto.

Op het gebied van buitenlandse politiek botst zijn mening met die van veel andere Amerikanen en ook met die van leden van de Tea Party. Zo wil hij geen Amerikaanse bemoeienis in het buitenland, dus geen hulp aan Israël of een aanval op Iran, mocht dat land kernwapens blijken te bezitten. Paul was ook een van de weinige congresleden die tegen de Patriot Act stemde en tegen de inval in Irak was.

  Rick Santorum

Aartsconservatieve katholiek. Werd vooral bekend als Senator vanwege zijn felle standpunten op het gebied van abortus en het homohuwelijk. In 2004 probeerde hij tevergeefs de grondwet aan te passen, zodat het huwelijk zou worden gedefinieerd als een verbintenis tussen man en vrouw.

Een jaar eerder haalde hij zich de woede van homorechtenactivisten op de hals door homoseksualiteit onder meer te vergelijken met incest en overspel. Een columnist nam wraak en creëerde een Google-bom, waardoor nu nog steeds een van de eerste zoekresultaten 'santorum' definieert als “het schuimende bijproduct van anale seks.”

Santorum doet het vooral goed onder de conservatieve Tea Partyleden die zijn standpunten op het gebied van medisch-ethische kwesties delen.

AFVALLERS

  Michele Bachmann

Bachmann stopte met campagnevoeren na een dramatische nederlaag bij de verkiezingen in haar geboortestaat Iowa. Ze begon haar campagne erg sterk en behoorde een tijdje zelfs tot de favorieten. Ze moest het net als Santorum en Perry hebben van de meest conservatieve kiezers, maar die wist ze, na een aantal onhandige blunders, niet te overtuigen. Bachmann heeft nog niet aangegeven of ze een andere kandidaat zal steunen.

  Rick Perry

Perry deed het ook niet goed in Iowa en besloot voor de verkiezingen in South Carolina om Newt Gingrich te steunen in zijn campagne. De gouverneur van Texas leek even een kanshebber, maar wist tijdens de debatten niet te overtuigen. Zo haalde hij Irak en Iran door elkaar en kon hij zich na een vraag niet meer herinneren welke drie ministeries hij nou wilde afschaffen.  Herman Cain

Cain staakte zijn campagne in december na aanhoudende beschuldigingen van langdurig overspel en seksueel wangedrag. Zo trad er een vrouw in de publiciteit die beweerde dertien jaar lang een affaire te hebben gehad met Cain en beschuldigde een voormalig medewerkster hem van ongewenste intimiteiten. De 65-jarige Cain stelde dat de beschuldigingen vals en onbewezen zijn. „Ik heb een goede relatie met God. En met mijn vrouw”. Maar ze legden een zware last op zijn gezin, en dus besloot hij te stoppen, zo legde hij uit.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Meer Premium