Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

Columnisten

Meer Columnisten
 
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederlanders schatten Obama te progressief in

30 OKT 2008

RIJSWIJK - Hoewel de meeste Nederlanders het liefst de Democraat Barack Obama als volgende bewoner van het Witte Huis zouden zien, blijken ze maar matig op de hoogte te zijn van zijn standpunten. Uit donderdag gepubliceerd onderzoek van actualiteitenrubriek EénVandaag en dagblad De Pers blijkt dat de meeste Nederlanders Obama opvattingen toedichten die hij niet heeft.

Volgens 78 procent van de 21.000 respondenten is Obama tegen de doodstraf en 62 procent meent dat de Democratische presidentskandidaat voor het homohuwelijk is. Ook denkt 56 procent dat hij tegen particulier wapenbezit is. In werkelijkheid is Obama voor de doodstraf en het recht op wapenbezit, en tegen het homohuwelijk.

Over de vraag of Obama voor of tegen de invasie van Irak was, bestaat verwarring. Van de ondervraagden had 46 procent het bij het juiste einde: hij was voorstander van ingrijpen. Obama zat toen overigens nog niet in de senaat.

De meerderheid van de ondervraagden bleek wel op de hoogte van Obama’s standpunten over kwesties die volop in de campagne aan bod zijn geweest, zoals het verbeteren van de gezondheidszorg, het terugdraaien van Bush’ belastingverlagingen voor de hogere inkomens en terugtrekking van het leger uit Irak.

John McCain wordt door het Nederlandse publiek vooral gezien als te oud, oncharismatisch en een kandidaat die opkomt voor de rijken, aldus EénVandaag en De Pers.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Meer Premium