Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Maak Straatsburg enige zetel Europarlement'

24 MRT 2012

STOCKHOLM - Straatsburg moet de enige zetel worden van het Europees Parlement. Parlementsvoorzitter Martin Schulz, een Duitse socialist, heeft dat zaterdag voor de Zweedse radio gezegd. Hij vindt de huidige situatie, waarin het Europarlement pendelt tussen Brussel en Straatsburg, niet efficiënt.

Schulz geeft de voorkeur aan de Franse stad Straatsburg omdat Frankrijk de op een na grootste bijdrage levert aan de EU-begroting. Het Europees Parlement is de enige EU-instelling binnen zijn grenzen, aldus Schulz. „We kunnen niet van de Fransen verwachten dat ze geen instelling hebben.” Zijn standpunt staat haaks op dat van de Nederlandse Europarlementariërs, die willen dat het parlement alleen nog in Brussel bijeenkomt.

Het Europarlement vergadert nu bijna elke maand enkele dagen in Straatsburg. Telkens moet het dan verhuizen van Brussel naar de stad in de Elzas. Volgens berekeningen van voormalig PvdA-Europarlementariër Michiel van Hulten kan er 180 miljoen euro per jaar worden bespaard als het parlement voor Brussel als zetel zou kiezen. In zijn onderzoeksrapport, dat hij vorig jaar schreef in samenwerking met de universiteit van Zürich, wees Van Hulten ook op de voordelen voor het milieu als Straatsburg zou worden geschrapt als vergaderplaats. Er zou dan minder CO2-uitstoot plaatshebben.

Overigens vergt het veranderen van de huidige situatie een wijziging van het EU-verdrag. Schulz ziet dat niet op korte termijn gebeuren. Pogingen ertoe zullen stuiten op heftig verzet van Frankrijk. De economie van Straatsburg draait voor een belangrijk deel op de regelmatige komst van de Europarlementariërs, EU-ambtenaren en journalisten. Het dicht bij de Frans-Duitse grens gelegen Straatsburg geldt ook als symbool voor de Frans-Duitse toenadering na de Tweede Wereldoorlog.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%