Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Akkoord bereikt op klimaattop Durban

11 DEC 2011

DURBAN - Na uiterst moeizame onderhandelingen is op de klimaattop van de Verenigde Naties in Zuid-Afrika een akkoord bereikt. De 194 deelnemende landen stemden in de nacht van zaterdag op zondag in met een plan dat moet leiden tot een nieuw wereldwijd klimaatverdrag. Ook werd besloten tot verlenging van het Kyoto Protocol, waarin de vermindering van CO2-uitstoot door een deel van de rijke landen is geregeld.

Foto: Reuters

'Kyoto' loopt in 2012 af, waardoor het nodig was om op de top in Durban tot nieuwe afspraken te komen over vermindering van broeikasgassen in de komende jaren. Landen die het verdrag hebben ondertekend moeten nu ieder voor zich bepalen of ze hun beloftes verlengen.

Voor de langere termijn kwamen de landen een 'routekaart' overeen, die erin voorziet dat uiterlijk in 2020 een nieuw verdrag in werking treedt. Daarin moeten bindende afspraken komen te staan, maar over de precieze invulling van het verdrag en de juridische status ervan zijn de deelnemende landen het nog allerminst met elkaar eens.

Het nieuwe verdrag, dat ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot en daarmee de opwarming van de aarde beperkt wordt, moet in de periode tot 2015 worden opgesteld. De afspraken moeten ertoe leiden dat ook grote vervuilers als China, India en de Verenigde Staten, die niet deelnemen aan 'Kyoto', hun uitstoot gaan verminderen.

De onderhandelingen duurden ruim anderhalve dag langer dan aanvankelijk was gepland. De botsingen op de top waren zo nu en dan fel. Zo liepen de Europese Unie, ontwikkelingslanden en diverse eilandstaten vrijdag nog weg van de onderhandelingstafel omdat ze het tot dan toe geboekte resultaat te mager vonden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%