Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oekraïne schaft viering Oranjerevolutie af

30 DEC 2011

KIEV - De regering in Oekraïne heeft vrijdag de Dag van de Vrijheid, waarop de Oranjerevolutie werd herdacht, afgeschaft. In de afgelopen 7 jaar werd op 22 november het begin herdacht van de volksopstand tegen de alleenheerschappij van de kliek rond de toenmalige president Leonid Koetsjma.

Foto: EPA

De huidige president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, was in het verleden een bondgenoot van Koetsjma. Op 21 november 2004 werden de uitslagen bekendgemaakt van presidentsverkiezingen en werd Janoekovitsj, op dat moment premier, uitgeroepen tot winnaar. Er braken massale protesten uit, die uiteindelijk resulteerden in een nieuwe stembusgang. Daarin zegevierde de pro-westerse kandidaat Viktor Joesjtsjenko.

Vorig jaar werd Janoekovitsj gekozen als opvolger van Joesjtsjenko. Joelia Timosjenko, de belangrijkste rivaal van Janoekovitsj tijdens de laatste presidentsverkiezingen en een van de leiders van de Oranjerevolutie, werd vrijdag overgebracht naar een vrouwengevangenis in de stad Charkov, in het oosten van Oekraïne.

Timosjenko werd in oktober tot 7 jaar cel veroordeeld, omdat zij haar macht zou hebben misbruikt bij het sluiten van een gascontract met Rusland. Ze lag tot nog toe in een gevangenisziekenhuis met rugklachten.

De regering heeft bepaald dat 22 januari de nieuwe feestdag wordt, voor de nationale eenheid van Oekraïne.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%