Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mubarak: ik kan niet opstappen vanwege chaos

03 FEB 2011

CAIRO - De Egyptische president Hosni Mubarak wil best aftreden, maar kan dat niet doen vanwege de chaos in zijn land. Dat heeft hij in een donderdag gepubliceerd interview met het Amerikaanse ABC News gezegd.

Mubarak zei verder dat zijn regering niet verantwoordelijk is voor het geweld van de afgelopen dagen. Volgens hem zitten de Moslimbroeders erachter, een verboden politieke partij.

Mubarak zei dat hij het presidentschap zat is. Naar eigen zeggen zou hij graag meteen opstappen, maar kan hij dat niet doen omdat het land dan in chaos zou verzanden. Maandagavond zei het staatshoofd in een tv-toespraak dat hij in september niet herkiesbaar is. In het interview van donderdag vertelde hij dat hij zich daarna opgelucht voelde.

Op de vraag wat hij ervan vond dat zijn aanhangers woensdag antiregeringsbetogers aanvielen, reageerde Mubarak: „Ik was heel ontevreden over gisteren. Ik wil niet dat Egyptenaren elkaar bevechten.” En op de vraag wat hij denkt van al die mensen die zijn vertrek eisen, zei Mubarak: „Het kan me niet schelen wat de mensen van me denken. Ik geef om mijn land, ik geef om Egypte.”

Mubarak stelde verder dat het nooit zijn bedoeling is geweest om zijn zoon Gamal als kandidaat voor te dragen bij de volgende verkiezingen. Op de vraag wat hij ervan vond dat de Verenigde Staten, een trouwe bondgenoot, op een spoedige machtsoverdracht aandringen, zei hij dat hij tegen president Barack Obama heeft gezegd: „Je begrijpt de Egyptische cultuur niet en wat er zou gebeuren als ik nu opstap.”

Mubarak verblijft momenteel met zijn familie in het zwaar bewaakte presidentiële paleis. Hij zei dat hij zich sterk voelde. „Ik zou nooit wegrennen. Ik zal op Egyptische bodem sterven.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 525.42
+ / - +0.72%