Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Sarkozy: Kaddafi moet weg

25 FEB 2011

PARIJS/TRIPOLI - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vrijdag in het Turkse Ankara gezegd, dat de Libische leider Muammar Kaddafi weg moet. Hij is de eerste wereldleider die expliciet het vertrek van de autoritair regerende leider eist.

Sarkozy, die nauwe banden met Kaddafi onderhield, noemde de gewelddadigheden onacceptabel en zei dat ze onderzocht en bestraft zullen worden. Beide leiders wisten elkaar geregeld te vinden op het internationale onderhandelingstoneel. Door bemiddeling van Sarkozy en zijn ex-vrouw Cécilia, die naar Tripoli afreisde om persoonlijk met Kaddafi te onderhandelen, kwamen in 2007 vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijns-Bulgaarse arts vrij. Zij waren veroordeeld wegens het besmetten van Libische kinderen met hiv.

Andersom bood Kaddafi later dat jaar aan om voor Sarkozy te bemiddelen in Tsjaad waar vrijwilligers voor een Franse organisatie hadden geprobeerd illegaal kinderen voor adoptie meer naar Frankrijk te nemen. Ook op economisch vlak vonden beide leiders elkaar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 525.45
+ / - +0.73%