Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Spanje verlaagt snelheidslimiet

26 FEB 2011

MADRID - Terwijl in Nederland automobilisten 130 kilometer per uur mogen gaan rijden op sommige wegen, gaat in heel Spanje de maximumsnelheid juist omlaag. Op snelwegen gaat de snelheidslimiet omlaag van 120 naar 110 kilometer per uur.

Foto: REUTERS

De komende week worden de vele snelheidsborden opnieuw beplakt, want de maatregel gaat al 7 maart in. De maatregel is echter fel omstreden, zo bleek zaterdag.

De regering had vrijdag tot de verlaging besloten wegens de hoge olieprijs door de onrust in Arabische landen. „We weten niet hoe lang de politieke instabiliteit er duurt. Maar we moeten nu handelen”, zei vicepremier Alfredo Pérez Rubalcaba. De maatregel moet Spanjaarden jaarlijks 1,4 miljard euro aan benzine en diesel helpen besparen. Spanje is erg afhankelijk van olie-import. En 13 procent van de import komt normaal uit Libië, dat de oliekraan zaterdag flink dichter heeft gedraaid.

De Spaanse automobilistenclubs en de conservatieve oppositiepartij PP vinden het besluit belachelijk. „De Spanjaarden kunnen niet per decreet gedwongen worden tot besparingen. Dit beperkt ons in onze bewegingsvrijheid”, klaagde PP-politicus González Pons. De verlaging van de snelheid levert lang niet zoveel op als verwacht, stelt de oppositie.

De automobilistenvereniging meent dat het besluit alleen maar leidt tot extra snelheidsboetes. „De regering kan automobilisten beter aanmoedigen zuinigere auto's te kopen”, zei de organisatie CEA.

Milieubeweging Greenpeace gaat de snelheidsverlaging echter niet ver genoeg. „De regering heeft de kans laten liggen op een echte oplossing”. De organisatie Ecologistas en Acción eist dat automobilisten op snelwegen hooguit 100 kilometer per uur mogen rijden.

Dat is precies wat veel Spaanse autobezitters vrezen. De eerste snelheidslimiet in Spanje was ingevoerd tijdens dreigende olietekorten in 1973 en die limiet is nooit meer afgeschaft.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%