Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hartverscheurende emails Fukushima-werkers

29 MRT 2011

FUKUSHIMA - Uitgelekte emails van medewerkers die werken in de kerncentrale van Fukushima geven een schrijnend inzicht in hun leven op dit moment.

De mannen, die voor Tokyo Electric Power Co. werken, proberen samen met collega's een verdere escalatie van de kernramp in Japan te voorkomen. De een zit in Fukushima, de ander werkt vanuit Tokio.

De mails zijn afgelopen woensdag uitgelekt toen ze naar een privé-emailadres zijn verstuurd. De Wall Street Journal kreeg ze onder ogen en publiceerde een deel van de teksten. De authenticiteit is inmiddels geverifieerd door een woordvoerder van Tepco. De namen van de mannen zijn vanwege privacyredenen weggelaten.

Mail 1

"Dit is X vanuit de kerncentrale Fukushima Daini. (.....) Ik ben blij met je email. Ik heb geschreven in de hoop dat mensen de situatie begrijpen (...) We zitten nog midden in het gevecht, toch zijn we opgelucht dat we steun krijgen van mensen als X. Ik wil dat iedereen weet dat veel mensen momenteel aan het strijden zijn onder moeilijke omstandigheden in de kerncentrales (..) Huilen heeft geen zin. Als we al in de hel zitten dan is het enige dat we kunnen doen opkrabbelen richting de hemel. Kijk alsjeblieft uit voor de verborgen kracht van kernenergie. Ik zal ervoor zorgen dat we het herstel gaan inzetten. Ik zou je willen vragen om ons te blijven steunen. Veel dank."

Mail 2

"Ik heb je email gelezen (...) Ik heb er geen woorden voor, kan alleen maar overstelpt worden met tranen. Maar er is geen tijd om te gaan huilen. De mensen in Tokio worstelen met het gebrek aan eten en drinken en ze maken zich zorgen over de verspreiding van radio-actieve stoffen (..) Ik voel frustratie en woede jegens Tepco. De directeuren zullen het ook wel voelen. Iedereen heeft zijn respect betuigd en bidt voor hen die in de fontlinie werken (..)

Mail 3

"Dank je voor het harde werken (..) Ik wil de huidige situatie op de kerncentrales doorgeven. We werken hard aan het herstel zonder te slapen of rusten sinds de aardbeving. Twee weken zijn voorbij en het gaat iets beter bij 1F. We hopen dat de koelsystemen weer gaan werken. Zoals je weet, zijn de meeste werknemers op 1F en 2F inwoners van het rampgebied en slachtoffers van de aardbeving. Van velen van hen zijn de huizen weggevaagd. Ikzelf moest de hele tijd blijven op het hoofdkwartier van de rampcentrale. Ik en mijn collega's vechten tegen de kernramp zonder te slapen of te rusten. Namie-machi, dat aan de kust ligt en waar ik woon, is weggevaagd door de tsunami. Mijn ouders zijn verdwenen en ik weet niet waar ze zijn. Normaal zou ik zo gauw als ik kon naar hun huis rennen. Maar ik kan het gebied niet in omdat een evacuatiebod is opgelegd. Er wordt daar niet gezocht naar vermisten. Ik moet extreem moeilijk werk verrichten onder heftige mentale condities. Ik kan het niet meer aan! (..) Tepco moet de schuld krijgen voor de besmetting door het radioactieve materiaal dat is vrijgelaten (..) Iedereen is ver weg van zijn woonplaats en weet niet wanneer ze terug kunnen. We weten niet tot wie we ons moeten richten met onze bezorgdheid en woede (..) Alle medewerkers werken tot de max, zowel fysiek als mentaal. Begrijp dat alsjeblieft (...) We vechten tot het eind. Ik smeek je om steun vanuit het hoofdkwartier. Deel dit met mensen binnen en buiten het bedrijf".

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%