Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

'Rousseff heeft verkiezingen gewonnen'

31 OKT 2010

SAO PAULO - Dilma Rousseff, presidentskandidate voor de Arbeiderspartij (PT) in Brazilië, lijkt inderdaad het eerste vrouwelijke staatshoofd van het Zuid-Amerikaanse land te worden.

Een uitzinnige Braziliaanse vrouw houdt  na de overwinning van Dilma Rousseff  tot president een poster met haar idool en hete vorige staatshoofd Lula omhoog.
Een uitzinnige Braziliaanse vrouw houdt na de overwinning van Dilma Rousseff tot president een poster met haar idool en hete vorige staatshoofd Lula omhoog.
Foto: Reuters

Volgens de eerste peilingen heeft de 62-jarige Rousseff zondag 57 procent van de stemmen in de wacht gesleept bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Haar concurrent, de sociaaldemocratische José Serra, zou 43 procent van de stemmen hebben gekregen.

Het huidige Braziliaanse staatshoofd Luiz Inácio Lula da Silva, die na twee termijnen volgens de grondwet niet een derde gooi naar het presidentschap mocht doen, heeft jarenlang nauw samengewerkt met Rousseff. Veel Brazilianen hopen dat Rousseff de sociale programma's en het stabiele economische beleid van de populaire Lula voortzet. Lula zette zich tijdens de verkiezingscampagne in voor Rousseff.

Als kabinetschef van Lula was Rousseff medeverantwoordelijk voor het sociale beleid van de president, dat zo'n 30 miljoen Brazilianen uit de armoede heeft geholpen. Ook was Rousseff minister van Economische Zaken. Ze had de leiding over belangrijke infrastructurele projecten en was voorzitter van de raad van bestuur van Petrobras, de staatsoliemaatschappij van Brazilië. Ze wil het beleid van haar mentor voortzetten.

Serra sprak van een oneerlijk gevecht toen hij zijn stem uitbracht, verwijzend naar de economische groei in Brazilië. Veel Brazilianen konden zich in de afgelopen jaren voor het allereerst een auto, tv en huishuidelijke apparaten veroorloven.

14.2 °C
NNO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.94
+ / - +0.41%