Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Wat nou opwarming?!'

21 DEC 2010

AMSTERDAM - "Over de opwarming van de aarde wordt door veel mensen lacherig gedaan. Twee graadjes warmer, heerlijk!" Volgens klimaatonderzoekers hoeven we ons voorlopig nog geen zorgen te maken om een nieuwe ijstijd, maar des te meer over de gevolgen van de klimaatsverandering.

Foto: Visumar

Voor het tweede jaar op rij brengt het winterweer in Europa chaotische taferelen met zich mee: spekgladde wegen, uitgevallen treinen en geanulleerde vluchten zijn al aan de orde van de dag, terwijl de winter vandaag pas officieel van start gaat.

Wat is er aan de hand met het klimaat? Volgens de Belgische milieuwetenschapper Peter Tom Jones van de KU in Leuven is door de opwarming van de aarde de balans zoek. Het gevolg: veranderende weersomstandigheden zoals extreme droogte of overstromingen, maar ook plaatselijke koude, kunnen daarvan het gevolg zijn. "Zo bleek dat het vorige winter, toen het bij ons bijzonder koud was, in de poolgebieden beduidend warmer was dan normaal', zegt Jones in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Veel wetenschappers vragen dan ook om een onderzoek naar die extreme weersomstandigheden. In tijden waarin iedereen praat over de opwarming van de aarde, lijkt het echter tegenstrijdig dat er onderzoek naar extreme winters nodig is. "Het pijnlijke is dat wanneer het over klimaat gaat, er steeds gesproken wordt over global warming", zegt Nic Balthazar, drijvende kracht achter de klimaatactie The Big Ask. "Over de opwarming van de aarde wordt door veel mensen lacherig gedaan. Twee graadjes warmer, heerlijk! Maar zodra het koud is en een tijdje koud blijft, krijg je opmerkingen zoals: Waar zit je nu met je onzin over global warming?"

Balthazar: "Ik begrijp dat voor de gewone man een strenge winter niet te verzoenen is met een opwarmende aarde. Sceptici zullen deze extreme winter wellicht gebruiken om te zeggen dat het met de klimaatsverandering wel meevalt. Maar we moeten het bredere plaatje onder ogen durven te zien: 2010 wordt het warmste jaar sinds de start van de metingen in 1850."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%