Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

EU probeert rijen te sluiten over bodyscanner

07 JAN 2010

MADRID - Huidig EU-voorzitter Spanje gaat proberen de EU-landen op één lijn te krijgen over invoering van de omstreden bodyscanners. Dat moet voorkomen dat nog meer landen op eigen houtje beslissen zulke apparatuur te plaatsen, die de huid onder de kleren toont.

Minister José Blanco (Verkeer) van Spanje heeft dat donderdag gezegd in een persgesprek.

Onder andere Schiphol heeft deze week bekendgemaakt dat het bodyscanners heeft besteld, die de luchthaven die zelf veiligheidsscanners noemt. Aanleiding is een Nigeriaan die op eerste kerstdag via Schiphol naar Detroit vloog. Daar probeerde hij op zijn huid verborgen explosieven te laten ontploffen.

De scanners zijn omstreden omdat de blootbeelden de privacy van reizigers kunnen aantasten. Sommige landen zijn voor, andere hebben twijfels over het nut. De Spaanse minister zei dat de apparatuur niet te overhaast moet worden ingevoerd en noemde de scanners de laatst mogelijke maatregel voor de veiligheid aan boord.

De Spaanse minister overlegt half februari over de zaak met de verkeersministers van de EU-landen. Volgende week doet hij dat al met de Verenigde Staten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%