Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rwandese oppositieleidster aangevallen

03 FEB 2010

KIGALI - De Rwandese politie heeft woensdag vijf mannen opgepakt die oppositieleidster Victoire Ingabire hebben aangevallen omdat ze zich negatief zou hebben uitgelaten over de regering. De politica vertrok vorige maand uit Nederland om het bij de presidentsverkiezingen van augustus op te nemen tegen het huidige staatshoofd Paul Kagame, die naar alle waarschijnlijkheid wordt herkozen.

Victoire Ingabire Umuhoza.
Victoire Ingabire Umuhoza.
Foto: Roel Dijkstra

Ingabire Umuhoza wist eerder woensdag zonder kleerscheuren aan een groepje van ongeveer vijftien mannen te ontsnappen in de hoofdstad Kigali, in tegenstelling tot haar medewerker Joseph Ntawangundi. Hij werd flink in elkaar geslagen, aldus een woordvoerder van de Verenigde Democratische Krachten (UDF). Dat is een coalitie van oppositiepartijen, waarvan Ingabire Umuhoza de voorzitter is. De voornamelijk uit Hutu's bestaande UDF zet zich onder meer in voor democratie in het Afrikaanse land.

De arrestanten zeiden dat Ingabire Umuhoza tegen eenheid en verzoening in het land is, aldus een politiewoordvoerder. Ingabire Umuhoza had de regering bekritiseerd voor het feit dat die wordt gedomineerd door etnische Tutsi's. De oppositieleidster is zelf van gemengde komaf en strijdt voor verzoening, zo stelde haar advocaat Jan Hofdijk van advocatenkantoor Hofdijk & De Jong in Den Haag. Hij behartigt haar juridische belangen als politica.

De Rwandese regering beschuldigt Ingabire Umuhoze ervan etnische spanningen tussen Hutu's en Tutsi's aan te wakkeren. Ook stelt de regering dat de oppositieleidster 'de etnische kaart speelt' om meer aanhangers te krijgen voor de stembusgang. Praten over etniciteit is officieel verboden in Rwanda sinds de genocide van 1994. Toen slachtten radicale Hutu's in honderd dagen ongeveer 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's af.

Ingabire Umuhozas echtgenoot en kinderen wonen, werken en gaan naar school in Nederland. In 1994 vertrokken zij naar Nederland vanuit een vluchtelingenkamp in de Oost-Congolese stad Goma.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%