Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Overlast door sneeuw in zuiden Europa

08 MRT 2010

PARIJS/SOFIA - Het verkeer in delen van Zuid-Europa heeft maandag grote hinder ondervonden van een dik pak sneeuw. In het Franse departement Gard strandden circa 250 mensen in de nacht van zondag op maandag op besneeuwde wegen. Zij werden opgevangen door hulpverleners.

Foto: AFP

Vooral in de Rhônevallei is veel sneeuw gevallen. Op sommige plaatsen lag maandagmorgen tot 40 centimeter. Schoolbussen reden niet en meerdere vliegvelden bleven gesloten. Ook waren er problemen met de elektriciteitsvoorziening, omdat kabels waren geknapt.

In het noorden van Spanje waren ruim vijftig belangrijke wegen alleen met sneeuwkettingen begaanbaar. Op veel plaatsen bleven scholen dicht omdat schoolbussen niet konden rijden. In Barcelona, de op een na grootste stad van het land, ontstond een verkeerschaos door de zwaarste sneeuwval in ruim tien jaar. Toegangswegen tot de stad waren gestremd.

Het zuiden van Bulgarije ging eveneens gebukt onder ongebruikelijk hevige sneeuwval voor de tijd van het jaar. De neerslag was echter niet wit maar geel tot rood. De sneeuw werd namelijk vermengd met zand uit de Sahara, dat met sterke wind over de Middellandse Zee was geblazen. Bulgaarse meterologen spraken over een uiterst zeldzame gebeurtenis voor het land.

Het dichte stof uit de Sahara kleurde ook delen van Griekenland: „Alsof we op Mars zijn”, aldus mensen op straat. Door de storm moesten veerverbindingen worden geschrapt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%