Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VS verhogen druk op Israël

14 MRT 2010

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben de druk op Israël opgevoerd na de aankondiging van Jeruzalem om meer woningen voor Joodse kolonisten te bouwen in bezet Palestijnse gebied. Washington voelt zich geschoffeerd. De regering van Barack Obama deed juist een nieuwe poging het vredesoverleg tussen Palestijnen en Israël te laten hervatten.

Axelrod
Axelrod
Foto: AFP

Een van de belangrijkste politieke adviseurs van Obama haalde zondag fel uit naar Israël. In het programma Meet the Press van de Amerikaanse zender NBC noemde David Axelrod de Israëlische aankondiging vorige week een „belediging”.

Axelrod zei verder dat de „uiterst destructieve” mededeling over de uitbreiding van de Joodse nederzettingen de „zeer prille pogingen om vrede in de regio te brengen ondermijnden”. Hij repte over een schadelijk incident dat niet had mogen plaatsvinden.

Vorige week waren zowel de Amerikaanse vicepresident Joe Biden als minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton al ongewoon fel tekeer gegaan tegen Israël. Clinton noemde in een telefoongesprek van bijna drie kwartier met premier Benjamin Netanyahu het besluit „zeer negatief” voor de Amerikaans-Israëlische relatie.

De aanhoudende kritiek is des te opvallender, omdat Jeruzalem en de VS elkaar als belangrijke bondgenoten beschouwen. Maar de bekendmaking van de nieuwbouwplannen kwam uitgerekend op het moment dat vicepresident Biden een bezoek bracht aan Israël.

Biden bezocht Israël om onder meer het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen een extra zet te geven. Hij was de hoogste Amerikaanse functionaris in Israël sinds het aantreden van Obama als president. Zijn bezoek werd compleet overschaduwd door de nieuwbouwplannen.

De aanhoudende kritiek van Washington is hard aangekomen in Jeruzalem, dat probeert de schade te beperken. Premier Netanyahu had donderdag al zijn excuses aangeboden.

Verder kondigde de Israëlische regering een onderzoek aan om erachter te komen waarom de nieuwbouwplannen voor 1600 woningen in Oost-Jeruzalem uitgerekend tijdens het bezoek van Biden naar buiten kwamen. Het onderzoek moet ertoe leiden dat „dergelijke incidenten in de toekomst niet meer zullen voorkomen”.

Israëlische media repten over de ernstigste crisis tussen de twee landen in jaren. Premier Netanyahu maande tot kalmte: „Ik stel voor dat we ons niet laten meeslepen en kalmeren. We weten hoe we rustig, verantwoord en serieus met zulke situaties moeten omgaan.”

De Europese Unie riep Israël op de vredesonderhandelingen met de Palestijnen te hervatten. EU-buitenlandchef Catherine Ashton zei kort voor haar rondreis door het Midden-Oosten dat ze erg bezorgd is over de Israëlische aankondiging dat het nieuwe huizen gaat bouwen in Oost-Jeruzalem.

Ashton deed een beroep op premier Netanyahu om leiderschap te tonen. „We hebben snel een vredesakkoord nodig”, zei ze.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%