Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vrees voor milieuramp Barrier Reef

04 APR 2010

CANBERRA - Een Chinees kolenschip is aan de grond gelopen bij het Great Barrier Reef, een groot koraalrif voor de kust van het noordoosten van Australië. Australische regeringsfunctionarissen vrezen dat het schip in tweeën breekt en dat dan een milieuramp ontstaat.

Het vastgelopen Chinese kolenschip dreigt in tweeën te breken.
Het vastgelopen Chinese kolenschip dreigt in tweeën te breken.
Foto: EPA

Volgens Anna Bligh, premier van de Australische staat Queensland is het schip er niet best aan toe. Een bergingsmaatschappij gaat onderzoeken of het schip nog kan worden gered.

Het 200 meter lange kolenschip Shen Neng I liep zaterdag vast op een zandbank 70 kilometer van de oostkust van Great Keppel Island, dat net buiten het Great Barrier Reef ligt. Het schip was met 65.000 ton kolen op weg van de Australische haven Gladstone naar China. Ook heeft de Shen Neng I 950 ton olie aan boord. Volgens Australische functionarissen is er wat olie uit het schip gelekt, maar gaat het niet om grote hoeveelheden.

Het Great Barrier Reef is een duizenden kilometers lang koraalrif. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco en herbergt duizenden dier- en plantensoorten. Ze gebruiken het koraal als voedsel en als schuilplaats tegen roofdieren. Vorig jaar sloegen Australische wetenschappers alarm over het rif. Ze stelden dat door de klimaatverandering de aangroei van nieuw koraal op het rif stagneerde.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%