Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Indianen blokkeren bouw stuwdam Brazilie

22 APR 2010

BELEM - De omstreden Belo Montedam blijft de gemoederen verhitten in Brazilië. Tegenstanders van de enorme waterkrachtcentrale in de noordwestelijke deelstaat Pará hebben aangekondigd dat ze in de loop van donderdag het gebied zullen bezetten waar de Braziliaanse autoriteiten de dam willen neerzetten.

Het stuwdamcomplex, dat bij voltooiing alleen de Drieklovendam in China en de Itaipudam in het zuiden van Brazilië voor zich moet dulden, is volgens de regering van Brazilië van groot belang voor de elektriciteitsvoorziening van het land. Die moet worden verbeterd omdat de welvaart in Brazilië toeneemt, en daarmee ook de energiebehoefte van de inwoners.

Als de dam klaar is, wat de autoriteiten betreft voor aanvang van de WK voetbal die in 2014 worden gehouden in Brazilië, dan kan de centrale elektriciteit leveren aan circa twintig miljoen huishoudens. De keerzijde is dat 20.000 tot 30.000 mensen die in de omgeving van de dam wonen, zullen moeten vertrekken. En volgens Greenpeace dreigt meer dan 500 vierkante kilometer oerwoud onder water te verdwijnen als de aanleg van de dam doorgaat.

De plannen voor de bouw van de 11.000 megawatt waterkrachtcentrale in de Xingurivier in het Amazonegebied zijn al twintig jaar oud. Het lijkt er nu echter op dat het project alsnog wordt gerealiseerd. Dinsdag kreeg het consortium Norte Energia het groene licht om het complex aan te leggen. De investering bedraagt meer dan 8 miljard euro.

Maar de tegenstanders weigeren zich neer te leggen bij de aanleg van de Belo Montedam. Deze week demonstreerden duizenden mensen in een aantal Braziliaanse steden tegen het project. Indianen willen een nederzetting bouwen op de plek waar de dam komt te staan. In eerste instantie moeten daar 150 mensen gaan wonen en eind deze maand moeten dat er al vijfhonderd zijn. Volgens stamhoofd Luiz Xipaya voelen zijn mensen zich bedreigd en zijn ze erg boos. „We gaan daar een permanent dorp bouwen en gaan niet weg zolang het project doorgaat”, aldus Xipaya.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.58
+ / - +0.15%