Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Identiteit doden nog onduidelijk

12 MEI 2010

TRIPOLI - De vliegtuigcrash nabij de luchthaven van Tripoli heeft aan 103 mensen het leven gekost. Onder hen zijn 61 Nederlanders. 96 lichamen zijn geborgen. Een 10-jarig Nederlands jongetje overleefde als enige de vliegtuigramp. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Vliegtuigmaatschappij Afriqiyah Airways bevestigt dat er zeker 58 Nederlandse aan boord waren.

Het Nederlandse kind dat als enige de vliegtuigcrash bij Tripoli heeft overleefd, is opgenomen in een ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed. Volgens CNN zou zijn naam Ruben van Ashout zijn.

Er was aanvankelijk wat onduidelijkheid over het geslacht van het kind. Een Libische minister liet in eerste instantie weten dat het om een jongen ging. Later sprak een arts over een meisje. De Libische media hebben beelden laten zien van het kind. Het jongetje was met zijn ouders en 11-jarige broer of zus op reis via Stip.

Verscheidene regionale media zoeken uit of mensen uit hun provincie het leven lieten. Zo meldt de Gelderlander dat drie van de vier leden van een gezin uit Groesbeek zijn omgekomen. Zender L1 bericht dat er volgens nog onbevestigde bronnen twee Maastrichtenaren in het vliegtuig zouden hebben gezeten. Omroep Brabant meldt dat het zeer waarschijnlijk is dat er Brabanders aan boord waren omdat er passagiers in Tripoli zouden overstappen naar Düsseldorf en Brussel. Beide vliegvelden worden veel door Brabanders gebruikt.

Het vliegtuig van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways was onderweg van Johannesburg in Zuid-Afrika naar Tripoli in Libië. Passagiers zouden daarna doorvliegen naar onder meer Brussel en Düsseldorf. Aan boord waren in totaal 93 passagiers en 11 bemanningsleden.Een topman van Afriqiyah zei dat naast 62 Nederlanders ook dertien Libiërs, twee Duitsers, een Filipijn en een Zimbabwaan aan boord waren. Verder zouden ook een Française en vier Zuid-Afrikanen tot de slachtoffers behoren. Onder hen is ook een broer van een parlementslid.

Het vliegtuig van het type Airbus A330-200 was in september 2009 nieuw geleverd aan Afriqiyah Airlines. Het had slechts 1600 vlieguren.

De oorzaak van de crash van het toestel is nog onbekend. De Libische autoriteiten sloten kort na de ramp uit dat het om een terroristische daad gaat.

Premier Jan Peter Balkenende zei in een reactie geschokt te zijn door de berichten uit Libië. Een crisisteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken is hard aan de slag om meer informatie te krijgen over de vliegtuigcrash bij Tripoli in Libië. Dat zei demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdag na afloop van de ministerraad.

In een reactie op de ramp hebben alle politieke partijen in de Tweede Kamer hun campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen opgeschort.

Het Landelijk team forensische opsporing (LTFO) houdt er rekening mee dat het moet afreizen naar de plek waar de vliegtuigcrash bij Tripoli plaatshad om te helpen bij het identificeren van de slachtoffers.

Afriqiyah Airways biedt hulp aan nabestaanden van de vliegramp. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op haar website. Nabestaanden hoeven geen visum aan te vragen. Ze krijgen alle mogelijke assistentie van de maatschappij om naar Tripoli af te reizen en visa zullen aldaar worden verstrekt.

Europarlementsleden van CDA en VVD eisen een diepgaand onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash. Daarbij moet onder meer gekeken worden of de aswolk invloed heeft gehad en of de maatschappij terecht niet op de Europese zwarte lijst stond. De EU heeft een zwarte lijst van maatschappijen die wegens mankementen niet in Europa mogen landen.

Een speciale telefonische informatielijn van de ANWB voor familieleden van Nederlandse passagiers die in de verongelukte Airbus zaten, was woensdagmiddag al zeker vijfhonderd keer gebeld. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een speciale informatielijn geopend.

De weersomstandigheden waren goed ten tijde van de ramp. Het was woensdagmorgen zonnig in Tripoli.

De ANWB Alarmcentrale heeft een nummer opengesteld, waar mensen terecht kunnen voor vragen: 088-269 2112. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een hulpnummer ingesteld voor informatie over de vliegramp: 070-3487770.

Volg de vernieuwde Twitterfeed van De Telegraaf met altijd het laatste nieuws.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Weet u meer?
10.8 °C
W1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%