Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Merkel 'not amused' na kritische vraag

25 OKT 2009

BERLIJN - VIDEO De Duitse Bondskanselier Angela Merkel was not amused toen Telegraafcorrespondent Rob Savelberg haar vroeg naar de omstreden benoeming van Wolfgang Schäuble tot minister van Financiën.

Merkel maakte gisteren opgelucht haar nieuwe regeringsploeg bekend. Haar 'Mannschaft' bestaat uit een centrumrechtse coalitie van christendemocraten (CDU/CSU) en liberalen (FDP) die onze oosterburen uit het economische moeras moet trekken. Maar er bestaan twijfels over de betrouwbaarheid en geschiktheid van sommige van Merkels ministers.

Midden in de grootste financiële crisis sinds de Krach van 1929, op een moment dat de staatsschuld explodeert en falende banken met een half biljoen belastinggeld gered moesten worden, vertrouwt Merkel de financiën van 82 miljoen Duitsers toe aan een conservatieve partijgenoot die leed aan acuut geheugenverlies.

Op 2 december 1999 verklaarde Wolfgang Schäuble dat hij de obscure wapenhandelaar Karl-Heinz Schreiber slechts een keer in een hotel in Bonn gezien had. Bij de ondervraging in de Duitse Bondsdag 'vergat' Schäuble dat hij bij een tweede ontmoeting met de lobbyist, slechts een dag later op kantoor, een envelop met 100.000 D-Mark kreeg.

Die illegale gift bleef maandenlang in een la liggen. Uiteindelijk kostte de smeergeldaffaire oud-kanselier Helmut Kohl en zijn kroonprins Wolfgang Schäuble de kop. Schreiber is na een jarenlange vlucht net aan Duitsland uitgeleverd. Nu mag Schäuble (67 jaar) het opnieuw proberen. Merkel stamelde gisteren na vragen van De Telegraaf over het besmette verleden van Schäuble: "Hij heeft veel ervaring en ons volste vertrouwen." De kanselier reageerde enigszins uit het veld geslagen door de confrontatie met het verleden, ook coalitiegenoot en de nieuwe vicekanselier Guido Westerwelle sloot uit vertwijfeling even de ogen.

Bekijk hier de video met Merkels reactie.

Schäubles aanstelling is niet de enige die tot een frons leidt. Op Buitenlandse Zaken krijgt de wereld voortaan te maken met Westerwelle, vicekanselier van het grootste EU-land. De liberale voorman van de FDP spreekt echter zijn talen niet. Op een persconferentie stelde een BBC-reporter hem een vraag in het Engels en Westerwelle stond met zijn mond vol tanden. Op videokanaal YouTube valt te zien hoe Westerwelle wauwelde dat er in Duitsland Duits gesproken moet worden. Daarnaast kijkt men in Berlijn met enige zorgen naar de reisjes die Westerwelle naar de Arabische wereld moet maken. Ongetwijfeld zal hij af en toe zijn partner meenemen, maar het is onduidelijk hoe moslimlanden zullen reageren op de homoseksuele relatie van Westerwelle. In elk geval zullen de relaties met de Verenigde Staten sterk blijven. Zowel de FDP, de CDU en de Beierse zusterpartij CSU bestaan uit overtuigde bondgenoten van de trans-Atlantische betrekkingen. Desondanks zal de tweede regering van Merkel de Amerikanen vragen om de laatste kernwapens in Duitsland, overblijfsels uit de Koude Oorlog, van het grondgebied te verwijderen.

Stoelendans

Verder is de nieuwe Duitse regering het resultaat van een politieke stoelendans. De klungelende minister van Defensie Franz-Josef Jung, die nooit erkende dat zijn land in Afghanistan in oorlog is, mag het nu op Werkgelegenheid proberen. De veelbelovende bewindvoerder op Economische Zaken, Karl-Theodor Graf zu Guttenberg, neemt Defensie onder zijn hoede.

Schäuble wordt op Binnenlandse Zaken opgevolgd door Thomas Maizière (CDU), een trouwe bondgenoot van Merkel. De kleurrijke Ursula von der Leyen, moeder van zeven kinderen, blijft op Gezinszaken het Duitse aanspreekpunt van André Rouvoet. Een verdere verrassing is de aanstelling op Volksgezondheid van de 36-jarige FDP'er Philipp Rösler, die als Vietnamees kind door een Duits gezin werd geadopteerd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%