Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VS krijgen toegang bankgegevens EU

30 NOV 2009

BRUSSEL - De autoriteiten in de Verenigde Staten krijgen inzage in nationale en internationale bankoverboekingen in Nederland en andere EU-lidstaten. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn maandag akkoord gegaan met een regeling die hiertoe de mogelijkheid biedt.

De regeling, nodig door de verhuizing van de databank Swift van de VS naar Europa, geldt vooralsnog voor negen maanden. Daarna moet er een definitieve overeenkomst komen. Nederland werkt alleen mee aan het verlenen van gegevens als er sprake is van een gerechtelijk onderzoek, aldus minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

De Amerikanen willen toegang tot de informatie om het terrorisme beter te kunnen bestrijden. Maar de Swift-regeling is zeer omstreden, omdat onduidelijk is wat er precies met de gegevens gebeurt.

Uitstel

Vanuit het Europees Parlement was er op aangedrongen met het besluit te wachten tot het nieuwe EU-verdrag van Lissabon in werking is getreden, waardoor het parlement zou mogen meebeslissen. Het verdrag wordt dinsdag van kracht.

Maar volgens minister Hirsch Ballin was het onvermijdelijk om nu een knoop door te hakken over Swift, omdat er geen gat mocht vallen in de terrorismebestrijding. De minister vindt het „vervelend dat de indruk ontstaat dat we het Europees Parlement te snel af willen zijn”.

Hirsch Ballin spreekt ook tegen dat het voor het Europees Parlement straks moeilijker zal zijn om over een nieuwe overeenkomst met de Amerikanen te onderhandelen nu er al een tijdelijk akkoord ligt, zoals D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld betoogt. „Elk onderhandelingsproces heeft zijn eigen dynamiek”, aldus Hirsch Ballin.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%