Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Aanklager in opspraak

19 JUL 2008 Roelien Créton

STOCKHOLM - Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in den Haag, de Argentijnse Luis Moreno-Ocampo, is in opspraak gekomen. Ocampo wordt ervan beschuldigd een Zuid-Afrikaanse journaliste seksueel te hebben misbruikt. De zaak werd aan het rollen gebracht door de voormalige woordvoerder van het ICC, de Zweed Christian Palme.

Volgens critici probeert Ocampo de kwestie te verdoezelen met een overhaaste aanvraag voor het arrestatiebevel tegen de Soedanese president Bashir, en doet hij de kwestie Soedan daarmee ook meer kwaad dan goed.

Een Zuid-Afrikaanse journaliste interviewde Ocampo drie jaar geleden in zijn hotelkamer. Volgens de journaliste zou de hoofdaanklager haar autosleutels hebben weggenomen. Ze kon de sleutels weer terugkrijgen als ze seks met hem zou hebben, wat vervolgens gebeurde. Vervolgens nam de journaliste meerdere malen contact op met een collega van Palme, die ook voor het ICC werkte en het interview voor de journaliste had geregeld.

Eén van deze gesprekken was opgenomen en door Christian Palme beluisterd. Palme: "De journaliste was overstuur en vertelde huilend wat er gebeurd was." De voormalige ICC-voorlichter Christian Palme probeerde de zaak eerst binnen het ICC te laten onderzoeken. De journaliste werd in dat verband gehoord en veranderde haar oorspronkelijke versie. Vervolgens werd Christian Palme door hoofdaanklager Moreno-Ocampo ontslagen.

Dit ontslag was onrechtmatig, zo oordeelde de internationale arbeidsorganisatie ILO in Geneve. Het ILO heeft het Internationale Strafhof een schadevergoeding van 180.000 euro opgelegd. Ocampo werd op 9 juli dit jaar over deze uitspraak geïnformeerd. Op 11 juli liet hij weten een aanvraag voor een arrestatiebevel tegen de Soedanese president Bashir uit te vaardigen. Drie dagen later organiseerde hij een drukbezochte persconferentie over dit arrestatiebevel in Den Haag.

Ongunstig

Verschillende Zweedse deskundigen uitten hierover gisteren scherpe kritiek. Mark Klamberg van de universiteit van Stockholm: "Als Ocampo Bashir echt wilde laten arresteren, had hij dit geheimgehouden. Dan had Bashir gearresteerd kunnen worden als hij op reis was gegaan. Nu is het onmogelijk om hem nog te pakken te krijgen, of je moet het hele Amerikaanse leger naar Soedan sturen."

Volgens Klamberg heeft de hoofdaanklager bewust gewacht met de aanvraag voor het arrestatiebevel totdat de uitspraak van de internationale arbeidsorganisatie ILO openbaar werd gemaakt. "Hij heeft het arrestatiebevel zorgvuldig voorbereid en gewacht tot het juiste moment."

Voormalig ICC-voorlichter Christian Palm, die in 2005 werd ontslagen, werkt nu voor een Zweedse denktank. Hij noemt de aanklacht tegen Ocampo "het topje van de ijsberg".

Volgens Palme heeft Ocampo zich systematisch aan machtsmisbruik en corruptie schuldig gemaakt. Palme wil deze beschuldigingen echter niet nader toelichten. Palme: "Als Ocampo niet aftreedt, dan zal ik overwegen om er meer over te vertellen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
W1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%