Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Nagelvijltjes, salami, ingevulde belastingaangiften'

Boeken vol leesvoer

22 OKT 2008

HARELBEKE (België) - Als piepjonge bibliothecaris vond hij een plakje kaas tussen de bladzijden van een net teruggebracht boek: "En op diezelfde dag stak er in een ander boek een sneetje salami, bizar."

Het was het startsein van de verzameling 'bladwijzers' van Jan van Herreweghe. Hij is werkzaam bij de Stadsbibliotheek van het Belgische Harelbeke: "Bij de vijftiende verjaardag van de bibliotheek hebben we alles tentoongesteld. En over tien jaar, als ik met pensioen ga, zal ik de hele collectie weer exposeren, zoals een museumdirecteur dat bij zijn afscheid doet."

Sluier

Van Herreweghe licht een tipje van de sluier op. "Ik heb de vondsten geordend in rubriekjes: treinkaartjes, schoolidyllen, prentbriefkaarten, seksboekjes, bankbiljetten. Maar het meest tref ik familiefoto's aan, van kinderen, ouders, geliefden." "Aan de hand daarvan heb ik ook een typologie van de lezer opgesteld. De treinkaartjes zijn vanzelfsprekend van treinlezers. Museumkaartjes vind ik veel in gidsen, onze boeken reizen de hele wereld over. Mensen die met een blaadje - schoon - toiletpapier markeren waar ze gebleven zijn, verkeren in goed gezelschap. Ik las laatst dat Jan Wolkers dat ook altijd deed. Dan zat hij op de wc te lezen en bij de passages die hij ooit opnieuw zou willen zien, stak hij een velletje."

"'t Is een vreemd maar boeiend verschijnsel wat er allemaal in bibliotheekboeken achterblijft. Boodschappenlijstjes, kattebelletjes aan huisgenoten, loterijbriefjes, liefdesepistels. Nagelvijltjes, brilpoetsdoekjes, ingevulde belastingaangiften. En in tegenstelling tot de leraren vinden wij de spiekbriefjes wél. Ellenlange fysicaformules, spreekbeurten, rapporten, bidprentjes. Doktersrecepten, ongebruikte condooms, een strip pillen voor meisjes, waar er dan nog een paar in zitten."

"Natuurlijk kunnen mensen verloren voorwerpen bij ons ophalen. Foto's leggen we neer bij de balie." Schelms voegt Van Herreweghe eraan toe: "Bankbiljetten vanzelfsprekend niet, hè. Het is trouwens ontluisterend hoe slecht mensen lezen, en geen titel en geen auteur onthouden. Komen ze hier en zeggen: 'Meneer, ik heb hier gisteren een boek teruggebracht en daar zit de foto van mijn vriendin nog in. En dan beschrijven ze de kaft van het boek: 'Een beetje rood, met een tekening'. Of ze vertellen vaag de inhoud van het boek na: 'En toen ging ze... en toen kwam ze hem tegen... en toen ...' Met een beetje geluk heeft één van ons het dan ook gelezen. Bestsellers herkennen we meestal wel. En anders speuren we op de planken waar het boek vandaan kwam."

En natuurlijk zitten er in de leenboeken ook vieze vetvlekken van etensresten. "Dat de kop koffie om is gegaan bij het ontbijt, dat de hond er zijn tanden in heeft gezet, dat iemand aantekeningen in de kantlijn heeft gemaakt. Boeken die op strandvakantie zijn mee geweest knisperen van de zandkorreltjes."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.1
+ / - -0.88%