Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Ja wy kinne'

Nederlandse roots van Obama

11 NOV 2008

Zou de aankomend president van Amerika eerst nog Ierse roots hebben, een andere zoektocht naar de stamboom van Barack Obama leidt naar... Nederland.

Een verhaal dat de ronde doet over de roots van Obama voert ons terug naar Friesland en wel naar het geslacht Obbema, een bekende sportersfamilie. Dat ontdekte stamboomonderzoeker Koen Verhoeven.

Obama zou een achterneef zijn van de elfstedentochtrijder Liewe Obbema en de kaatser Siebe Obbema. De oudoom van Liewe was Jelle Obbema. Deze vertrok rond 1870 naar Kenia om te handelen in pepermuntolie. Hij zou één van de grondleggers worden van de King pepermuntfabriek. Dat meldt de website Historien.nl.Gek op zwarte vrouwenOudoom Jelle was niet alleen verzot op pepermuntolie, hij was ook gek op vrouwen: zwarte vrouwen. Naast zijn werk als handelaar had hij talloze affaires.De kinderen die de rokkenjager verwekte droegen zijn naam. En Obbema werd op zijn Keniaans al snel uitgesproken als Oobema en in Amerika is dat, inderdaad, Obama.‘Ja wy kinne’Een zoon van de vrouwenversierder heette Sjoerd-Bark. Een Friese dubbelnaam, maar de gelijkenis met Barack is duidelijk. Op het familiewapen van de Obbema’s prijken twee leliebladen en een kaatsbal tegen een gouden achtergrond.

En, dit is misschien wel de opmerkelijkste vondst, onder het wapen prijkt de Friese leus ‘Ja wy kinne’. De link met Obama's campagneleus ‘Yes we can’ is snel gelegd.Meer 'Nederlandse' wereldleidersIn de lange rij presidenten van de VS zitten nog meer ‘Nederlanders’ verstopt. De zesde president, John Adams (president van 1825-1829) had een Leidse vader.

De achtste, Martin van Buren (termijn van 1837-1841) sprak zelfs Nederlands.

Tenslotte hadden de 26e en 32e presidenten, Theodore Roosevelt (ambtstermijn van 1901-1909) en F.D. Roosevelt (geen familie, hij was van 1933-1945 president) ook Nederlandse voorouders.HoaxTe vroeg juichen moeten de Friezen niet. Het verhaal van de Nederlandse roots van Obama zou begonnen zijn bij de Volkskrant en is volgens deskundigen een hoax...

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%