Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Britse excuses voor stadionramp Hillsborough

12 SEP 2012

LONDEN - De Britse premier David Cameron heeft woensdag zijn excuses aangeboden voor de Hillsborough-ramp van 1989. Tijdens een voetbalwedstrijd in Sheffield werden toen 96 supporters doodgedrukt op een overvolle tribune. De ramp kon gebeuren door nalatigheid van de autoriteiten, die ook nog eens probeerden de schuld in de schoenen van de slachtoffers te schuiven, aldus Cameron.

De Britse premier David Cameron
De Britse premier David Cameron
Foto: Reuters

„Namens de regering en ons land betreur ik dit dubbele onrecht dat zo lang niet is hersteld”, zei Cameron in het Lagerhuis. Hij reageerde op een onafhankelijk onderzoek naar de stadionramp. Een commissie had de afgelopen tijd duizenden geheime documenten bestudeerd. De conclusies daarvan werden eerder woensdag gepresenteerd.

Geknoei met bewijs

Uit het onderzoek blijkt dat de hulpdiensten na de stormloop te traag reageerden. Dat kwam door slechte leiding en aansturing. Volgens een van de onderzoekers had bijna de helft van de slachtoffers nog kunnen leven. Na de ramp probeerde de politie de supporters zwart te maken. De fans zouden agressief en dronken zijn geweest. Agenten zochten zelfs in hun systemen of er supporters waren met een strafblad.

Tot verbijstering van de parlementariërs gaf Cameron toe dat de politie ook heeft geknoeid met bewijs van eigen nalatigheid. Zo werden 164 afgelegde verklaringen aangepast. Zeker 116 kritische opmerkingen over de politieleiding werden weggehaald.

Stormloop

De stadionramp gebeurde tijdens de halve finale van de Engelse bekercompetitie tussen Liverpool en Nottingham Forest. De wedstrijd werd gespeeld op neutraal terrein, het Hillsborough-stadion in Sheffield. Bij de ingang van een van de tribunes stonden te veel Liverpool-fans te wachten. De politie besloot daarop een nooduitgang te openen. Daardoor drongen veel supporters tegelijk de tribune binnen. Er ontstond een stormloop. In het gedrang en de paniek kwamen uiteindelijk 96 mensen om het leven.

Excuses tabloid

Ook boulevardblad The Sun heeft woensdag excuses aangeboden om de stadionramp in Sheffield van 1989. Het tabloid schreef destijds dat supporters omgekomen fans hadden beroofd en hadden geplast over agenten. Het bericht was gebaseerd op uitspraken van de politie en een politicus uit Sheffield.

„Ik had absoluut geen reden om aan te nemen dat zulke belangrijke figuren zouden liegen en bedriegen bij zo'n ramp”, zei de toenmalige hoofdredacteur Kelvin MacKenzie.

Het artikel had als kop The Truth (De Waarheid). Volgens MacKenzie heeft het 23 jaar, 400.000 documenten en een onderzoek van 2 jaar gekost „om tot mijn afgrijzen te ontdekken dat het juister was geweest als ik de kop De Leugens had geschreven”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.0 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 520.79
+ / - -0.21%