Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Saif Al-Islam Kaddafi opgepakt

19 NOV 2011

Saif Al-Islam Kaddafi, een van de zonen van de gedode Libische dictator Muammar Kaddafi, is zaterdag opgepakt in het zuiden van Libië.

Saif al-Islam Kaddafi
Saif al-Islam Kaddafi
Foto: AFP
Foto: AFP

Dat maakte de minister van Justitie van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) zaterdag bekend.

Saif Al-Islam wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij wordt verdacht van onder meer misdaden tegen de menselijkheid. Ook Kaddafi zelf en het hoofd van Kaddafi's inlichtingendienst, Abdullah al-Senussi, werden op 27 juni aangeklaagd.

Volgens de minister verkeert Saif al-Islam in goede gezondheid. Hij zou zijn opgepakt met drie lijfwachten en zijn overgebracht naar de stad Zintan in het noorden van het land. Volgens commandant Bashir Thaelba van de Zintan Brigade werd hij aangehouden toen hij naar Niger probeerde te luchten.

Thaelba zei dat Saif al-Islam voorlopig in Zintan blijft vastzitten. Hij zal worden overgedragen zodra er een nieuwe regering in Tripoli is. Die wordt naar verwachting ergens in de komende dagen gepresenteerd.

Kaddafi senior kwam in oktober om bij een actie in de kuststad Sirte. Volgens sommige bronnen zou Saif al-Islam zich daar ook enige tijd hebben opgehouden na de val van de hoofdstad Tripoli eind augustus. Andere bronnen meldden dat hij zich ophield in Bani Walid.

Na het bekend worden van de arrestatie gingen inwoners van Tripoli de straat op om feest te vieren. Auto's claxonneren, mensen zwaaien met de Libische vlag en er wordt uit vreugde in de lucht geschoten.

Saif al-Islam toonde zich het liberale en democratische gezicht van het regime van zijn vader. Maar toen het volk in opstand kwam, dreigde hij met „rivieren van bloed”. Hij werd gezien als een mogelijke opvolger van zijn vader.

Drie broers van Saif al-Islam zijn de afgelopen maanden gedood (Saif al-Arab, Mutassim en Khamis). De rest van het gezin is naar Algerije en Niger gevlucht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%