Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Overstromingen door tsunami Japan

11 MRT 2011

TOKIO - Een zeer zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami hebben vrijdag dood en verderf gezaaid langs de oostkust van Japan. Het dodental loopt in de honderden. Het Japanse persbureau Kyodo repte zelfs van meer dan duizend doden. Volgens premier Naoto Kan van het Aziatische land heeft het natuurgeweld „overweldigende schade” aangericht.

In de omgeving van Tokio, de hoofdstad van Japan, vloog een olieraffinaderij in brand.
In de omgeving van Tokio, de hoofdstad van Japan, vloog een olieraffinaderij in brand.
Foto: Reuters
Foto: REUTERS

Het officiële dodental staat volgens Kyodo op 151, maar alleen al in één wijk van de stad Sendai zouden tweehonderd tot driehonderd stoffelijke overschotten zijn aangetroffen. Voor de levens van honderden anderen wordt gevreesd. De tsunami heeft mogelijk een trein met passagiers en al verzwolgen. Ook een schip met honderd opvarenden wordt in het gebied vermist.

Een passagierstrein en een schip met honderd opvarenden worden vermist. Sendai ligt niet ver van het epicentrum, enkele honderden kilometers ten noorden van de hoofdstad Tokio. De stad werd zeer zwaar getroffen door de metershoge tsunamigolven.

De aardbeving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en is daarmee de sterkste in Japan sinds dat land 140 jaar geleden seismologische gegevens begon bij te houden. Het epicentrum lag onder de zeebodem nabij Sendai, de hoofdstad van de prefectuur Miyagi, ongeveer 300 kilometer te noorden van Tokio.

Kort na de beving, die gevolgd werd door zeker tachtig naschokken, werd het oostelijk kustgebied overspoeld door een krachtige tsunami. De muur van water, die op sommige plaatsen tot 10 meter hoogte reikte, richtte enorme verwoestingen aan. Talloze gebouwen zijn ingestort en weggespoeld.

De aardbeving veroorzaakte ook tientallen branden, onder meer in een kerncentrale in de prefectuur Onagawa ten noorden van Tokio. Duizenden mensen in de directe omgeving van een ander complex in het aangrenzende Fukushima zijn geëvacueerd, hoewel volgens de autoriteiten geen gevaar dreigt van lekkage van radioactief materiaal.

Een aantal kerncentrales is uit voorzorg stilgelegd. Zeker vier miljoen mensen in en rond Tokio zitten zonder stroom. Het trein- en metroverkeer in de hoofdstad ligt stil en ook luchthavens zijn dicht. Veel Japanners zullen daardoor noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen op kantoor.

De Japanse strijdkrachten maken zich op voor een grootschalige hulpoperatie. Zij hebben de Amerikaanse troepen die in het land gelegerd zijn om steun gevraagd. De lidstaten van de Europese Unie staan paraat om te helpen als Japan daarom vraagt. Ook China heeft zijn aartsvijand de helpende hand toegestoken.

In veel landen rond de Grote Oceaan werd na de aardbeving een tsunami-alarm gegeven. Onder meer Taiwan, Indonesië, de Filipijnen, Australië, Nieuw-Zeeland en de Amerikaanse staten Hawaï en Californië zetten zich schrap. Sommige landen adviseerden kustbewoners hoger gelegen gebied op te zoeken.

Buiten Japan is grote schade tot dusver evenwel uitgebleven. Deskundigen spraken direct hun zorg uit over de talloze kleine eilandjes in de Grote Oceaan, waarvan er veel onder zouden dreigen te lopen omdat ze lager liggen dan de tsunami hoog was. Die angst lijkt vooralsnog ongegrond te zijn geweest.

Op tweede kerstdag 2004 veroorzaakte een zeer sterke aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra een reeks catastrofale vloedgolven in talloze landen aan de Indische Oceaan. Die ramp eiste naar schatting een kwart miljoen mensenlevens, vooral in Indonesië, Thailand en Sri Lanka.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%