Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bush haalt uit naar Hamas

03 JAN 2009

De Amerikaanse president George W. Bush vindt dat de Palestijnse beweging Hamas een “terroristische daad” heeft gepleegd door eind 2008 de raketbeschietingen op Israël te hervatten. Bush wil dat Hamas onder druk wordt gezet, zodat er een eind komt aan de raketaanvallen.

Bush zegt niet expliciet wie Hamas onder druk moet gaan zetten. Hij rept van “alle partijen die daartoe in staat zijn”. Het Witte Huis gaf vrijdag de tekst vrij van een toespraak die Bush zaterdag voor de radio houdt.

De president is geen voorstander van een eenzijdig bestand door Israël. Volgens Bush kan Hamas door zo’n staakt-het-vuren ongestoord vanuit de Gazastrook raketten op Israël blijven afvuren. Als er eenmaal een bestand komt, wil Bush dat er strenge controles komen op de smokkel van wapens naar de Gazastrook. “Beloften van Hamas zullen niet volstaan.”

Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat zaterdag op de achtste dag van het offensief in de Gazastrook ongeveer twintig doelen zijn bestookt. Het ging onder meer om een opslagplaats voor wapens.

Volgens Hamas was een kopstuk van de gewapende tak van Hamas een van de slachtoffers van de Israëlische acties. Het zou gaan om Abu Zakaria al-Jamal.

Strijders van de Izz al-Deen al-Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas, lieten weten dat ze een Israëlische elite-eenheid uit de Gazastrook hebben verdreven. Een woordvoerder van de groep zei dat een onbekend aantal Israëlische militairen in de nacht van vrijdag op zaterdag een wijk in het oosten van Gaza-stad probeerde binnen te dringen. Strijders van de brigades zouden de Israëliërs op de vlucht hebben gejaagd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.0 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%