Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Doden en gewonden na Israëlische inval in Gaza

03 JAN 2009

GAZA-STAD - Israëlische militairen zijn de Gazastrook met grondtroepen binnengevallen. In de nacht van zaterdag op zondag vochten de Israëliërs op verschillende plaatsen met strijders van de militante Palestijnse beweging Hamas.

Foto: AFP
Foto: Reuters
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: Reuters

Zondag stonden de Israëlische militairen aan de rand van Gaza-stad. Dat meldden Israëlische media zondag op basis van ooggetuigen. Israëlische tanks en bulldozers zijn ook waargenomen in de voormalige joodse nederzetting Netzarim, drie kilometer ten zuiden van Gaza-stad.

Slachtoffers

Het Israëlische grondoffensief in Gaza heeft tot dusver aan negentien Palestijnen het leven gekost. Dat meldden medische bronnen in Gaza, aldus nieuwszender al-Jazeera zondag. Er raakten zeker 130 mensen gewond. De meeste slachtoffers zouden burgers zijn.

In de week voorafgaand aan het grondoffensief had Israël elke dag met vliegtuigen aanvallen in Gaza uitgevoerd. Die zouden circa 470 Palestijnen het leven hebben gekost.

De Israëliërs rukten in de nacht van zaterdag op zondag op tot de steden Beit Hanoun en Beit Lahiya in het noorden van de Gazastrook, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Ook zou zwaar worden gevochten in Zaytoun in de buurt van Gaza-stad. Israëlische militairen in tanks kregen steun van gevechtshelikopters. Strijders van Hamas zetten mortieren en raketten in tegen de Israëliërs.

'Geen schooluitje'

Het grondoffensief gaat “vele lange dagen” duren. “Dit wordt geen schooluitje”, zei een militaire zegsman op de Israëlische tv. Israël wil naar eigen zeggen de infrastructuur vernietigen waarmee Hamas raketten afschiet op de Joodse staat. Israël mobiliseert tienduizenden reservisten voor het offensief.

Hamas waarschuwde dat Israël een “hoge prijs” zal betalen voor de invasie. De Gazastrook zal een “begraafplaats” worden voor het Israëlische leger. De Israëlische militairen die het Palestijnse gebied zijn binnengevallen, lopen in de “val” die Hamas-strijders hebben voorbereid.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voerde zondagmorgen vroeg spoedoverleg over de crisis. De raad kon het echter niet eens geworden over een verklaring over de situatie in de Gazastrook, aldus de Franse ambassadeur bij de VN, Jean-Maurice Ripart.

Bronnen rond de Veiligheidsraad lieten weten dat de Verenigde Staten geen steun wilden geven aan een door Libië ingediende tekst. Libië had gepleit voor het oproepen tot een onmiddellijk bestand.

Volgens de VS was de tekst te kritisch over Israël. Het zou de regering van president George W. Bush onder meer hebben gestoord dat in de verklaring niet werd gerept van raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël.

Washington zou er bovendien op staan dat Hamas in een verklaring een terroristische groep wordt genoemd, die op illegale wijze de macht in de Gazastrook heeft gegrepen.

Demonstraties

Zaterdag is al voor de invasie wereldwijd gedemonstreerd tegen het Israëlische bloedbad onder de Palestijnen. In het Israëlische Sakhnin gingen tienduizenden Israëlische Arabieren de straat op. Een Israëlisch-Arabische parlementariër eiste dat de Israëlische leiding wegens oorlogsmisdaden wordt berecht voor een internationaal hof. Volgens de organisatoren namen bijna 100.000 mensen deel aan het protest. De Israëlisch-Arabische gemeenschap telt ongeveer 1,4 miljoen zielen ofwel 20 procent van de bevolking. Het zijn nakomelingen van de circa 160.000 Palestijnen die bleven na de stichting van Israël. Ze worden in Israël stelselmatig gediscrimineerd.

In verscheidene Europese steden gingen tienduizenden mensen de straat op. In Parijs waren er 25.000 betogers, in Londen 12.000. Ook in Madrid, Berlijn, Stockholm en Amsterdam werd solidariteit betuigd met de belaagde Palestijnen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.0 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%