Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Veel burgerdoden door Israëlische invasie Gaza

04 JAN 2009

Een grote Israëlische troepenmacht is zaterdagavond de Gazastrook binnengetrokken. Door Israëlische beschietingen zijn sinds het begin van die invasie al zeker 39 Palestijnen om het leven gekomen, volgens Palestijnse bronnen voornamelijk burgers. Eén Israëlische militair is gesneuveld.

Foto: AFP

Duizenden Israëlische militairen, ondersteund door artillerie, tanks, helikopters, vliegtuigen en marineschepen, waren zondag in de Gazastrook verwikkeld in hevige gevechten met Palestijnse Hamas-strijders. Palestijnse gezinnen sloegen in paniek op de vlucht. Vijf leden van een gezin kwamen om het leven toen hun auto vlakbij Gaza-stad werd getroffen door een Israëlische tankgranaat. Gaza-stad is inmiddels omsingeld en de Gazastrook door Israëlische troepen in tweeën gesplitst. Meer dan 250.000 Gazanen zitten zonder stroom. Water en voedsel raken op, zo melden hulporganisaties.

Het grondoffensief is een verdere escalatie van een operatie die Israël ruim een week geleden begon. Israël wil een eind maken aan raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, waar de Palestijnse Hamas-beweging het voor het zeggen heeft. Door die raketbeschietingen kwamen de afgelopen week vier Israëli's om het leven.

Aan Palestijnse kant vielen sinds 27 december in totaal meer dan vijfhonderd doden, onder wie meer dan tachtig kinderen. Dit hebben Palestijnse artsen zondag gemeld. Een team van het internationale Rode Kruis dat noodhulp wil verlenen, werd zondag voor de derde achtereenvolgende dag de toegang tot de Gazastrook geweigerd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is er in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw niet in geslaagd het eens te worden over een resolutie over het nieuwe bloedvergieten in het Midden-Oosten. De VS vonden een door Libië ingebrachte ontwerpresolutie te pro-Palestijns.

Israël mobiliseert tienduizenden reservisten voor het offensief in de Gazastrook. Dat gaat volgens een militaire zegsman „vele lange dagen” duren. Hamas zei in een eerste reactie dat Israël een „hoge prijs” zal betalen voor de invasie en dat de Gazastrook een „begraafplaats” zal worden voor het Israëlische leger.

Zaterdag en zondag zijn wereldwijd vele tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het bloedbad dat Israël onder de Palestijnen aanricht. In Israël zelf gingen zaterdag tienduizenden Israëlische Arabieren (Palestijnen die in de Joodse staat wonen) de straat op. Een Israëlisch-Arabische parlementariër eiste dat de Israëlische leiding wegens oorlogsmisdaden wordt berecht voor een internationaal hof.

In Parijs waren er zaterdag 25.000 betogers, in Londen 12.000. Ook in Madrid, Berlijn, Amsterdam en Istanbul werd solidariteit betuigd met de belaagde Palestijnen. In de Marokkaanse hoofdstad Rabat was zondag een grote betoging. Schattingen over het aantal demonstranten liepen uiteen van enkele tienduizenden tot een miljoen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.0 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%