Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Kinderen Somalië gebruikt als kanonnenvoer'

21 FEB 2012

MOGADISHU - Somalische kinderen van soms nog maar 10 jaar oud worden gedwongen om te vechten in de frontlinie. Rebellenbeweging al-Shabaab gebruikt de kinderen soms ook als 'kanonnenvoer' in gevechten tegen het regeringsleger. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dinsdag.

Regeringssoldaten in Mogadishu
Regeringssoldaten in Mogadishu
Foto: EPA

„Na enkele weken zware training worden de kindrekruten naar de frontlinie gestuurd. Sommigen dienen als kanonnenvoer om de volwassen strijders te beschermen”, aldus het rapport.

De islamistische beweging ontvoert ook meisjes, die vervolgens moeten helpen aan het front of worden uitgehuwelijkt aan rebellen. Ouders die hun kinderen beschermen, worden soms vermoord, aldus HRW.

Een Somalische jongen van 15 jaar verklaart in het rapport dat van zijn groep van ongeveer 100 jongens maar 2 jongens wisten te ontsnappen. De rest is volgens hem gedood. Volgens HRW zet niet alleen al-Shabaab kindsoldaten in. Ook milities die tegen al-Shabaab vechten en de regering van Somalië maken zich daar ondanks beloften schuldig aan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%