Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Noodweer Côte d'Azur eist al 25 levens

17 JUN 2010

DRAGUIGNAN - De schade door de buitensporige regen van de afgelopen dagen in het Zuid-Franse departement Var is groot. De autoriteiten spreken over een natuurramp.

Foto: AFP

Het aantal mensen dat dinsdag en woensdag is omgekomen is opgelopen tot 25, meldden de autoriteiten donderdag. Meer dan de helft van de slachtoffers viel in of rond Draguignan, circa 60 kilometer ten noordoosten van Toulon. De meeste slachtoffers waren oudere mensen die in hun auto's verdronken.

Stortregens veroorzaakten van dinsdagmiddag tot in de loop van woensdagochtend in korte tijd grote stromen water en modder in lager gelegen delen van het bergachtige departement Var. Lokaal viel meer dan 380 millimeter regen. Straten veranderden in kolkende rivieren en mensen vluchtten naar de daken van hun huizen en klommen op daken van auto's om aan het wassende water te ontkomen.

Duizenden hulpverleners zochten ook donderdag aan de Franse Côte d'Azur in en onder de met modder bedolven auto's naar slachtoffers. Minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux zei te vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen. De Franse president Nicolas Sarkozy brengt komende week een bezoek aan het rampgebied.

Circa 82.000 huishoudens zaten donderdag opnieuw zonder elektriciteit. Ze kwamen eerder al door de regens zonder stroom te zitten, maar de voorziening was inmiddels hersteld. In totaal zitten nu 104.000 huishoudens zonder stroom in de getroffen regio. Zeker 15.000 mensen hebben geen vaste telefoonverbinding meer.

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door een nieuwe storm die donderdag de kop opstak. Bovendien regent het weer. Hortefeux zei dat voor 1 miljoen euro aan noodfondsen wordt vrijgemaakt om de door het noodweer getroffen mensen te kunnen helpen. Bovendien zijn extra agenten ingezet om mensen met problemen te evacueren.

Het treinverkeer tussen Toulon en Nice wordt langzaamaan hervat. Een reeks wegen is nog steeds onbegaanbaar door water of modder.

De ANWB verwacht door het noodweer in Zuid-Frankrijk uiteindelijk ongeveer tweehonderd dossiers te behandelen van Nederlanders die in problemen zijn geraakt. Het gaat om materiële schade, variërend van weggespoelde auto's tot ondergelopen caravans en tenten. Er zijn geen Nederlandse gewonden gevallen. De ANWB heeft sinds woensdagmiddag twee hulpverleners in het gebied die alle gedupeerde toeristen afgaan om te inventariseren aan welke hulp behoefte is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%