Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

CIA-directeur Petraeus stapt op

09 NOV 2012

WASHINGTON - CIA-directeur David Petraeus stapt op. Dit heeft de Amerikaanse geheime dienst vrijdag officieel meegedeeld.

David Petraeus
David Petraeus
Foto: AP

Reden voor het vertrek is een buitenechtelijke affaire, aldus een door de oud-generaal uitgegeven verklaring. Petraeus zou zijn ontslag donderdag zelf heben aangeboden aan president Obama, die het vrijdag aanvaardde. "Na een huwelijk van meer dan 37 jaar, maakte ik een extreem grote inschattingsfout door een affaire te beginnen", zo schrijft de opgestapte directeur in de verklaring. "Mijn gedrag is onaanvaardbaar, zowel als echtgenoot als in mijn functie van directeur van een organisatie als de onze."

De vrouw met wie hij een affaire had zou journaliste Paula Broadwell zijn. Zij publiceerde eerder dit jaar een biografie van Petraeus.

Petraeus was sinds september 2011 directeur van de CIA. Daarvoor was hij opperbevelhebber van de internationale troepenmacht in Afghanistan. Van 2007 tot 2008 was hij ook al bevelhebber van de internationale troepenmacht in Irak.

Toen de oorlog in 2003 in Irak begon, diende Petraeus er ook al. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de training van het Iraakse leger. Petraeus is de zoon van een Nederlandse zeekapitein uit het Friese Franeker, die in de Tweede Wereldoorlog naar New York ging. Petraeus groeide op vlakbij de militaire academie Westpoint. Hij ging er in 1970 naar toe en verliet de academie als de beste van zijn klas. Zijn jaarboek van Westpoint omschreef hem als ,,een strever naar het maximale''. In het Amerikaanse leger stond Petraeus, die promoveerde aan de Princeton University, bekend als een intellectueel.

Obama zei vrijdag dat hij alle vertrouwen heeft in de CIA onder waarnemend directeur Micheal Morell. De president zei verder dat hij in gedachten en in zijn gebeden bij Petraeus is en diens vrouw: ,,Ik wens ze al het beste in een moeilijke tijd.''

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%