Columns

Toch zit er een bijsmaak aan de transfer van Kenneth Vermeer naar Club Brugge. Eigenlijk ging vrijwel iedereen ervan uit dat de 32-jarige doelman na de winterstop bij Feyenoord weer de eerste keus zou zijn. Tenslotte kende Brad Jones een serieuze terugval na het kampioensjaar, waarin de Australiër misschien wel het beste seizoen uit zijn carrière keepte. Dat konden de Rotterdammers er nog wel bij hebben, nadat eerst de natuurlijke leider Dirk Kuyt was gestopt en topscorer Nicolai Jørgensen enige tijd geblesseerd was.

Nou wilde ik deze column met iets spitsvondigs over identiteitspolitiek beginnen, maar er raast een storm door Nederland en m’n blik dwaalt naar buiten. Woeste wind schudt het land door elkaar. Met een beetje geluk voor censuurliefhebbers waaien alle standbeelden van hun sokkels en alle straatnamen van de muren af, opdat de correcte herbenoeming naar de morele maatstaven van nu kan beginnen, onder leiding van nieuwbakken inquisiteurs. De beeldenstorm krijgt hulp van code rood en windkracht 11.

De burger beslist

De coalitiepartijen hebben in de formatie een kapitale fout gemaakt door de zogenoemde wet-Hillen, de vrijstelling van het eigenwoningforfait voor huizenbezitters die hun hypotheek (goeddeels) hebben afgelost, op de helling te zetten. Door de aflosboete nieuw leven in te blazen worden met name oudere huizenbezitters getroffen. Zij hebben veelal niet meer de financiële flexibiliteit om zich aan te passen aan plots veranderende spelregels. Het getuigt van een onbetrouwbare overheid.