Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Taliban in Afghanistan

02 JUL 2012

GEEN - De Taliban voerden jarenlang het bewind over Afghanistan. De radicaal islamitische beweging ontstond in de jaren negentig in Pakistan. Vanuit dat land wisten de strijders grote delen van Afghanistan te veroveren. In 2001 kwam er een einde aan hun macht. Toch is de Taliban nog altijd actief in het land.

Foto: Eigen foto

De opmars van de Taliban

De meeste leiders van de Taliban zijn in de Koranscholen in Pakistan opgeleid. Daar waren, na de inval van de Sovjet-Unie in 1979, veel Afghanen naar toe gevlucht. Toen de Sovjet-Unie zich eind jaren tachtig uit Afghanistan terugtrok, ontstond in het land een grote chaos. Met behulp van Pakistan veroverden de Taliban grote delen van Afghanistan. In 1996 viel de hoofdstad Kabul, twee jaar later hadden ze vrijwel geheel Afghanistan in handen.

Strikt regime

In eerste instantie waren de Afghanen blij met de Taliban, omdat er na twintig jaar eindelijk een einde kwam aan de oorlog. Helaas voerden de Taliban een strikt regime door: vrouwen moesten thuisblijven, westerse boeken en muziek waren verboden en overtreders van de wet werden zeer streng gestraft.

Einde macht Taliban

Aan de macht van de Taliban kwam een eind na de aanslagen van 11 september 2001, toen Amerika en bondgenoten Afghanistan binnenvielen en het regime ten val brachten. Hamid Karzai werd de nieuwe leider van het land.

Aanval op hotel

Toch is de Taliban nog steeds actief in Afghanistan. Het land schrok vorige week weer op door een verschrikkelijke aanslag. Gewapend met machinegeweren en raketstrijders drongen strijders het Spozhmai Hotel aan het Qarghameer binnen. Na een belegering van 12 uur slaagden leger en politie erin de 40 gijzelaars te bevrijden. De aanslag kostte aan 13 mensen het leven. Volgens de Taliban stond het hotel in het teken van drank en prostitutie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Meer Premium