Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De ziekenzorg in Kunduz

02 JUL 2012

GEEN - Gewonde of zieke militairen, politieagenten en diplomaten kunnen in Kunduz goed terecht. Op het kamp wonen niet alleen artsen, maar bevindt zich ook een apotheek en zelfs een operatiekamer!

Foto: Eigen foto

Beatrijs is één van de militaire artsen op het kamp. Tijdens vaste spreekuren kan iedereen bij haar terecht. Daarnaast is ze medisch adviseur voor de staf. Dat betekent dat zij advies geeft over de gezondheid van de militairen.

Muggen en zandvliegjes

Om ziektes als malaria te voorkomen, worden er elke dag muggen en zandvliegjes gevangen, geteld en opgestuurd naar Duitsland. Daar worden ze gecontroleerd op ziektes. Zo weten artsen als Beatrijs wat voor ziektes in Kunduz rondzwerven en kunnen ze hun beleid, in samenspraak met de Dienst Militaire Gezondheidszorg in Nederland, daarop afstemmen.

Role

In militair jargon wordt een medische post ‘Role’ genoemd. Het getal achter de Role geeft aan wat voor zorg gegeven wordt. De Nederlandse Role 1 is een soort huisartsenpost met apotheek: daar wordt basiszorg gegeven aan Nederlandse militairen.

De Role 2 is van de Duitsers, maar wordt bijgestaan door een Nederlands chirurgisch team. Hier staan een röntgenapparaat, operatiekamer en is een Intensive Care. Ook kan er laboratoriumonderzoek worden gedaan. Grotere trauma’s en ongelukken worden naar deze plek toe gebracht.

Specialisten

In Mazar-e-Sharif is er ook nog een Role 3. Daar staat nog meer specialistische apparatuur, zoals een CT-scan. Ook werken hier allerlei specialisten: niet alleen een chirurg en een anesthesist, maar bijvoorbeeld ook een oogarts en een neurochirurg.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Meer Premium