Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Afghanistan, een land van uitersten

GEEN - Afghanistan kent koude winters en warme zomers, hoge bergen en diepe valleien, uitgestrekte woestijnen en groene vlaktes. De bevolking is afkomstig van allerlei verschillende volkeren en er worden in het land zo’n vijftig (onofficiële) talen gesproken. Afghanistan heeft daarnaast een bewogen geschiedenis, met bloedige burgeroorlogen en buitenlandse inmenging.

Islam als lijm

De islam is de lijm die de verschillende Afghaanse volkeren bij elkaar houdt: 99% van de bevolking is moslim. Lokale geestelijken (moellahs) hebben nog altijd een grote invloed. Net als veel gewone Afghanen zien zij de modernisering van hun land als een gevaar voor de traditionele Afghaanse normen en waarden. Zij keren zich daarom vaak tegen elke bemoeienis van het westen.

Steden van formaat

Afghanistan ligt in Zuid-Azië en is in het zuiden en oosten omringd door landen als Iran, Pakistan en China. Afghanistan is bijna zestien keer zo groot als Nederland, maar er wonen in verhouding minder mensen: zo’n 29 miljoen. De afgelopen jaren zijn er meer en meer mensen in de stedelijk gebied gaan wonen, waardoor Kabul, Kandahar, Herat, Mazar-i Sharif en Jalalabad tot steden van formaat zijn uitgegroeid.

Twee belangrijke talen

Hoewel alle verschillende groepen een eigen taal hebben, spreekt elke Afghaan wel één van de officiële talen: Pashto of Dari. De meeste mensen spreken Dari (in het Afghaans ook wel Farsi genoemd). Dit is de Afghaanse variant van het Perzisch. Het Pashto wordt vooral door de Pashtuns, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan, gesproken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.39
+ / - -0.28%