Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Nederlanders en hun 'Missie Kunduz'

GEEN - Nederland helpt mee Afghanistan veiliger te maken. Dat doen we vooral door politieagenten op te leiden en te helpen bij de opbouw van de rechtsstaat. Uiteindelijk moet in 2014 Afghanistan het alleen kunnen doen. Om dat voor elkaar te krijgen zitten in de provincie Kunduz zo’n 350 Nederlandse mannen en vrouwen.

De geïntegreerde missie

De Nederlandse militairen en politieagenten geven trainingen aan de Afghaanse politie. Diplomaten helpen de rechtspraak te verbeteren door politie, aanklagers en rechters beter te laten samenwerken. Zo kunnen verdachten in Afghanistan in de toekomst een eerlijker proces krijgen.

Maar onze mannen en vrouwen moeten in Kunduz hun werk natuurlijk wel goed en veilig kunnen doen. Daarom zijn er zo’n 125 militairen die hen ondersteunen. Zij sporen bijvoorbeeld explosieven op, helpen zieken en zorgen voor veilig vervoer.

De Nederlandse politietraining

De Nederlanders geven een basiscursus van acht weken aan Afghaanse politiemannen in opleiding. Tijdens deze lessen leren ze bijvoorbeeld ondervragen en fouilleren. Daarna kunnen ze doorstromen naar de praktijktraining van ongeveer vijf maanden. Deze lessen bestaan bijvoorbeeld uit het onschadelijk maken van explosieven en bermbommen.

De Afghaanse agenten moeten ook goede leiders hebben. Daarom zijn er nog 40 Nederlanders aanwezig die speciale cursussen geven aan politieagenten met een leidinggevende taak. Ze leren de Afghanen bijvoorbeeld hoe je goed onderzoek doet, of hoe je de mensenrechten in de praktijk moet toepassen. Deze lessen vinden ook plaats in Kabul.

De weg naar Kunduz

Na de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten, besloot de internationale gemeenschap Afghanistan binnen te vallen. Nederland zat van 2006 tot 2010 in de provincie Uruzgan om de Afghanen te helpen hun land weer op te bouwen. Maar het vierde kabinet-Balkenende kon het niet eens worden over de verlenging van deze missie en moest daarom aftreden.

Onder minister-president Rutte kwam er in 2011 een nieuwe missie, ditmaal naar de provincie Kunduz. Voorwaarde van de Tweede Kamer was dat het een civiele missie was: geen van de Nederlandse militairen in Afghanistan is betrokken bij gevechtshandelingen. De Nederlanders mogen dus alleen terugschieten als zij worden aangevallen.

Het einde is in zicht

Nederland kan natuurlijk niet eeuwig in Afghanistan blijven. Daarom is internationaal afgesproken dat de NAVO zich in 2014 gaat terugtrekken uit het land. Daarna moet Afghanistan het zelf doen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.0 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 520.72
+ / - -0.22%