Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,66%
arrow-1,46%
arrow-1,42%
arrow-1,40%
arrow-1,26%
meer...

Beursagenda donderdag

03:00
Japan: Rentebesluit Bank of Japan

06:30
NL: Consumptie huishoudens, consumentenvertrouwen, investeringen

08:00
NL: Prijzen bestaande koopwoningen

16:00
VS: Leading indicators

Donderdag in De Financiële Telegraaf:

'Private equity-sector overschat zichzelf'

Autofabrikant neem rol bank over

Staalfusie doet IJmuiden pijn

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: bloomberg

10 Vragen over het Libor-schandaal

29 OKT 2013

Het Libor-schandaal heeft de bancaire wereld na de kredietcrisis opnieuw op haar grondvesten doen schudden. Wat is 'Liborgate', waarom is het tarief zo belangrijk en wat voor effect heeft het op burgers en bedrijven ? Hieronder uitgelegd via de antwoorden op 10 vragen.

Al het nieuws over de Libor-boete voor Rabobank kunt u vandaag volgen via DFT.nl

1. Wat is Libor?

Libor staat voor ‘London interbank offered rate’ en is het rentepercentage dat banken elkaar in rekening brengen wanneer ze geldbedragen aan elkaar lenen.

2. Wanneer is Libor ontstaan?

Libor is in de jaren tachtig ontstaan. Banken zochten naar een uniform rentepercentage om in rekening te kunnen brengen voor een groot aantal leningen. Daarmee kwam een eind aan de tijdrovende en soms lastige onderhandelingen die daar vaak aan vooraf gingen.

3. Waarom lenen banken aan elkaar?

Banken lenen aan elkaar om elkaars tekorten en overschotten aan te vullen die ontstaan doordat op bepaalde dagen meer/minder geleend en gespaard is dan verwacht. Banken met een overschot aan cash verdienen daar geld aan, terwijl banken met tekorten deze snel kunnen wegwerken.

4. Hoe wordt het rentetarief berekend?

De rente wordt elke ochtend berekend op basis van een opgave van 16 internationale banken, die aangeven welke rente zij moeten betalen om geld te lenen. De vier hoogste en laagste percentages vallen af en op basis van het gemiddelde van de acht overblijvende percentages wordt de Libor-rente van die dag bepaald.

5. Waarom is het tarief zo belangrijk?

Libor is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de belangrijkste rentetarieven in de financiele wereld. Dagelijks wordt voor tientallen miljarden euro´s door bedrijven en financiële instellingen geleend en uitgeleend op basis van de Libor-rente. Daarnaast is het een belangrijke graadmeter voor de dagrente´s die de ECB, Fed en andere centrale banken hanteren.

6. Heeft Libor invloed op mijn hypotheek of zakelijke lening?

Voor een deel. Bij de meeste hypotheken is slechts sprake van een indirect effect en is de rente niet obv Libor-berekend. Maar de Libor-rente die banken elkaar berekenen heeft uiteindelijk wel invloed op de hypotheektarieven die worden berekend. Ook bij zakelijke lening is de hoogte van de Libor-rente van belang.

7. Waarover is nu een schandaal ontstaan?

Bij Barclays en waarschijnlijk ook andere bij het panel aangesloten banken is sinds 2005 sprake geweest van misleiding bij de dagelijkse vaststelling van de tarieven. Deze zouden soms bewust te hoog zijn doorgegeven om extra winst te realiseren. Ten tijde van de financiële crisis werden de percentages bewust lager gehouden om het dalende vertrouwen in de banksector te verdoezelen. Bij Barclays was ook de top van de bank van op de hoogte van Liborgate.

8. Hebben die misstanden effect op mij persoonlijk?

Hogere of lagere rentestanden hebben direct gevolg voor burgers en bedrijven wiens hypotheken en leningen door manipulatie (iets) hoger of lager uit kunnen vallen dan eigenlijk zou moeten.

9. Hoe is Rabobank bij het schandaal betrokken geraakt?

Rabobank is een van de banken die deelneemt in het panel. Ongeveer 30 medewerkers van Rabo zijn betrokken geweest bij de samenstelling van de Libor-rente, gedurende zo'n 6 jaar tijd. Deze factoren maken dat de boete van Rabo erg hoog uitkwam, op ruim $1 miljard (€774 miljoen). Piet Moerland besloot vanwege deze kwestie een paar maanden eerder dan gepland op te stappen.

10. Wat zijn de volgende stappen?

In Groot-Brittannië zijn inmiddels maatregelen aangekondigd om de mogelijkheid tot manipulatie van de Libor-rente uit te bannen. Daarnaast zijn er een aantal banken beboet, waarbij Rabo de een naar grootste 'Libor-boef' blijkt tot nu toe, afgaande op de hoogte van de boetes. Alleen het Zwitserse UBS kreeg een hogere boete. 

DFT.nl 2013 RV

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Piepers verrotten in de grond
De hevige regenval kan rampzalige gevolgen hebben voor de aardappeloogst. DFT-VNDG ging met een...
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
Nieuws

Het nieuwe kabinet moet eerlijke spaartaks invoeren


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX528,66arrow0,00% 20-09
AMX813,80arrow-0,25% 20-09
ASCX1019,97arrow-0,23% 20-09
BEL-203965,49arrow-0,19% 20-09
FTSE 1007271,95arrow-0,05% 20-09
CAC-405241,66arrow0,08% 20-09
SMI9095,65arrow0,03% 20-09
meer...