Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Beursagenda woensdag

06:30
NL: Fabrieksorders

15:45
VS: PMI (Flash)

16:00
VS: Verkoop nieuwe huizen

16:30
VS: Olievoorraden

Woensdag in De Financiële Telegraaf:

Vijf private equitypartijen willen AkzoNobel Chemie

Waarom 'koning van vernieuwing' van troon viel bij Blokker

Cyberbeveiligers stuiten op wantrouwen bedrijven

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Anders gespecificeerde stoornissen'  mogelijk niet meer vergoed

Noodkreet om hokjesdenken in zorg

20 JAN 2015 Thijs Rösken en Jan-Willem Navis

Behandelingen bij de psycholoog worden straks niet meer vergoed, omdat ze niet in een hokje passen. Dat vrezen psychiaters, psychologen en patiënten die een noodkreet slaken richting minister Schippers (Volksgezondheid).

Elly Plooij-van Gorsel
Elly Plooij-van Gorsel
Foto: Henriette Guest

Zorginstituut Nederland stuurde deze maand een advies aan de minister om behandelingen die onder de restgroep ’anders gespecificeerd’ worden geclassificeerd, niet meer als verzekerde zorg te beschouwen. Onbegrijpelijk, vindt de sector. Psychologen en psychiaters vragen in een brief aan de minister niet naar dit advies te luisteren omdat snijden in deze vergoeding tot hogere kosten en maatschappelijke problemen zal lijden.

Ruim 10 procent van alle behandelingen bij de psycholoog of psychiater zijn niet duidelijk in een hokje te stoppen en worden daarom in een restgroep gebracht. In totaal gaat het om 100.000 patiënten en uitgaven van 500 miljoen euro per jaar. „Een dergelijk hoog bedrag moet beter verantwoord kunnen worden”, zegt Michiel Geldof van Zorginstituut Nederland. „De verantwoording kan professioneler en beter. Het lukt in de ziekenhuiszorg ook.”

De zogenoemde DMS-5 classificatiecodes voldoen bij sommige gecompliceerde behandelingen niet. De behandelaar kent de symptomen en ook de behandelprotocollen zijn vastgesteld, maar in een classificatiehokje stoppen blijft soms lastig, zegt Elly Plooij-van Gorsel, voorzitter van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Volgens haar kunnen oorzaken van psychisch lijden soms later in het proces duidelijk worden. Te denken valt aan borderline, waar patiënten vaak met meerdere stoornissen tegelijk kampen.

Tijd

„Een psychische stoornis is niet te vergelijken met een ontstoken blinde darm of een beenbreuk. Natuurlijk is het terecht dat verzekerde zorg duidelijk verantwoord moet worden. We willen dat ook verbeteren, maar geef ons de tijd. Voor nieuwe richtlijnen hebben we gauw twee jaar nodig. Hoe dan ook zullen er altijd behandelingen zijn die niet in een hokje passen.” Plooij-van Gorsel benadrukt nog eens dat deze behandelingen niet om vage klachten gaan maar om verschillende ernstige stoornissen die samen complex zijn.

Paul Ulrich, voorzitter van Stichting Borderline vreest dat grote patiëntengroepen van zorg worden uitgesloten. „Toen we een ziekte als HIV niet kenden, konden we die zorg ook niet goed specificeren. Maar het zou toch van de gekke zijn als we effectieve behandelingen daarom niet zouden vergoeden? Dat een deel van de behandelingen niet in een hokje te stoppen valt, ligt aan de beperkingen van het classificatiesysteem.”

Minister Schippers laat in een reactie weten in maart een besluit te willen nemen over het adviesrapport van Zorginstituut Nederland. Ze moet de zaak eerst onderzoeken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
Nieuws

De komst van Hudson's Bay wordt een succes:


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX521,87arrow1,00% 22-08
AMX793,64arrow0,77% 22-08
ASCX1003,80arrow0,69% 22-08
BEL-203930,75arrow0,73% 22-08
FTSE 1007381,74arrow0,86% 22-08
CAC-405131,86arrow0,87% 22-08
SMI8963,83arrow0,90% 22-08
meer...