Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-10,77%
arrow-9,08%
arrow-4,56%
arrow-3,36%
arrow-2,87%
meer...

Beursagenda maandag

08.00
CBS: Prijzen bestaande koopwoningen

15:00
VS: Huizenprijzen juni (S&P Case-Shiller)

18:00
Halfjaarcijfers Batenburg Techniek

Zaterdag in De Financiële Telegraaf:

Hudson's Bay begint vol vertrouwen in Nederland

Zzp-clubs hekelen ouderwets denken van vakbonden

Meer vaste krachten in metaalsector

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Peet`s koffiebonen.
Peet's koffiebonen.
Foto: BLOOMBERG

Boekentips

Koffierevolutie begon met Nederlander

15 MEI 2016 Theo Besteman

Geen Starbucks zonder de Nederlander Alfred Peet. Deze pionier in koffie bouwde vanuit Alkmaar een imperium op, dat vooral in de VS volgelingen kreeg en tot uitbouw van wereldwijde koffieketens zorgde.

Foto: BUSINESS CONTACT
Foto: Van Halewyck
Foto: WW NORTON

Van Peet (1920-2007) was weinig bekend. Hij bleef bewust op de achtergrond. Journalist en koffieliefhebber Jasper Houtman schreef met 'De man die de wereld koffie leerde drinken' (Business Contact, €19,99) het zojuist verschenen gedetailleerde portret van de Nederlander die cruciaal bleek voor wat nu een miljardenmarkt is en steeds meer drijft op 'kwaliteitsproducten'.

Peet was vroeg de spil in de westerse wereld met organische producten die in de jaren zestig opkwam. Met talloze kleine branders tot koffieketens en food trucks is die niet meer weg te denken.

Starbucks

De oprichters van koffieketen Starbucks ontdekten Peet in 1970. 'I found the guy. Alfred Peet is onze man', tekende Houtman (FD, FEM Business) op uit de mond van de Starbucks-oprichters.

Cruciaal voor zijn waardering was behalve Peets vakkennis de 'genadeloze kritiek' op iedereen die aan die kwaliteit durfde te komen.

Dreun nodig

Die reputatie en zijn specialisatie de koffie zeer donker te kunnen branden leidde tot een kleine stormloop van ondernemers op zijn bedrijf destijds in het Amerikaanse Berkley. Hij opende er een koffiewinkel op de campus van de Berkeley-universiteit in Californië. De koffie van Peet's wordt verkocht door grote ketens als Safeway en Kroger.

Donker gebrande, sterke koffie werd zijn handelsmerk. Hij leerde in Aziatische landen waarom die gewild was bij consumenten. ,,Je had 's morgens een dreun nodig. Nadat je de hele nacht had liggen zweten was je niet uitgerust tot je koffie had gehad."

Drama Fortisgate

ASR gaat naar de beurs. De verzekeraar dreigde in 2008 om te vallen en kwam in oktober dat jaar voor €3,6 miljard in handen van de Staat, met in diezelfde periode de nationalisatie van ABN Amro en Fortis (Nederland).

Zo breed als ASR belicht wordt, zo weinig interesse was er lang voor de teloorgang van Fortis in België en de rol van de regering. Journalist Wim van den Eynde gaat in 'Fortisgate' (Van Halewyck, €24,50) terug naar december 2008, de plotse val van de regering Leterme.

Rechtersoorlog

Het Brusselse Hof van Beroep blokkeerde de verkoop van Fortis aan BNP Paribas, en daarmee een voor het kabinet cruciaal besluit. Op hetzelfde moment probeerde het Nederlandse kabinet zijn banken te redden.

Op de achtergrond speelde in België een lang verhulde strijd onder rechters bij het hof. Van den Eynde legt die loopgravenoorlog bloot, met vertakkingen naar de politiek en specifiek het kabinet.

Fundamenteel conflict

Terwijl Europa keek naar de val van het financiële systeem, werd in België ook de scheiding der machten geraakt. Om het gewicht aan te geven: in België is de vergelijking met 'de zaak-Dutroux van de magistratuur' al gemaakt.

,,Het doet ernstige vragen rijzen over het functioneren van de rechterlijke macht in ons land", aldus Van der Eynde in het boek dat terloops ook veel over de Nederlandse banken prijsgeeft.

Shell-man getekend

Olieonderzoeker Marion King Hubbert, jaren werkzaam voor Shell, stelde in 1956 dat de Amerikaanse olieproductie in de komende decennia haar piek zou bereiken. Zijn woorden golden in de oliewereld jaren als wet.

Grote tekorten aan olie zouden het gevolg worden, de prijs moest dan wel stijgen. De Texaan behoorde tot een generatie wetenschappers die de overheid meer controle over energievoorraden wilde geven.

Extreem aanbod

De prijs, die sinds de top van 2008 bij $140 voor WTI-olie zakte richting $27 per vat, bewees het tegendeel. Nieuwe technologie en schaliegas zorgden voor een extreem groot aanbod.

De jarenlang geldige theorie over 'peak oil' van Hubbert verloor kracht. Economen twijfelden al langer: als het punt van peak oil naderde, zou de markt altijd met alternatieven komen. Zo ging het eeuwen, in alle sectoren.

Energieauteur Mason Inman toont in 'The Oracle of Oil' (WW Norton, $29,95) hoe Hubbert al voorzag dat er zoiets als schaliegas zou komen. Ondanks nieuwe technologie en het uitblijven van peak oil, stelt Inman, staan de ideeën over winning en schaarste van deze Shell-man die in 1989 overleed nog overeind. Hubbert was een van de eersten die het energietekort structureel probeerde op te vangen.

Nederlandse biercultuur

Heineken domineert het Nederlandse bier, toch kent ons land kent ruim vierhonderd andere brouwerijen. Vele drijven op een enkel speciaalbier, en zoeken behalve de Nederlandse markt met aparte smaken ook een niche in de wereldmarkt.

Marco Daane toont in 'Bier in Nederland' (Altas Contact, €24,99) de krachten achter deze opgeleefde destileerderscultuur, met een steeds grotere export. Er waren veel multinationals in de dop, die ook weer stierven.

De recente opleving blijkt historisch gezien niet uitzonderlijk; eeuwenlang zochten Nederlanders nieuw eigen bier, terwijl ze niet vies waren van vooral Europese merken.

Voor die merken vaak aanleiding om speciaal voor Nederland bier te brouwen.

Meer financieel-economische boekentips

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
Nieuws

Beleggers moeten meer rekening gaan houden met terreur:


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX519,64arrow-0,78% 18-08
AMX788,01arrow-0,67% 18-08
ASCX1000,76arrow-0,89% 18-08
BEL-203924,78arrow-0,48% 18-08
FTSE 1007323,98arrow-0,86% 18-08
CAC-405114,15arrow-0,64% 18-08
SMI8874,35arrow-0,79% 18-08
meer...