Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,66%
arrow-1,46%
arrow-1,42%
arrow-1,40%
arrow-1,26%
meer...

Beursagenda donderdag

03:00
Japan: Rentebesluit Bank of Japan

06:30
NL: Consumptie huishoudens, consumentenvertrouwen, investeringen

08:00
NL: Prijzen bestaande koopwoningen

16:00
VS: Leading indicators

Donderdag in De Financiële Telegraaf:

'Private equity-sector overschat zichzelf'

Autofabrikant neem rol bank over

Staalfusie doet IJmuiden pijn

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bouwer Janssen de Jong doet aangifte van fraude

17 JUL 2009

Het Limburgse bouwbedrijf Janssen de Jong heeft de algemeen directeur en de regiomanager van de infradivisie op staande voet ontslagen. Rob A. en Mark J., waren al verdachten in de nieuwe bouwfraude-affaire die eerder dit jaar aan het licht kwam. Behalve corrupt zouden de mannen ook fraudeurs zijn.

Dat blijkt uit een diepgravend intern onderzoek dat is uitgevoerd door de accountants van KPMG en Houthoff Buruma. In de administratie zijn boekingen aangetroffen die erop wijzen dat op onrechtmatige wijze geld aan de onderneming is onttrokken. Bestuursvoorzitter Eric Krul van Janssen de Jong groep heeft de resultaten doorgespeeld aan justitie en tevens aangifte gedaan.

Janssen de Jong startte het onderzoek na de arrestatie eerder dit jaar van enkele medewerkers van het infrabedrijf en Limburgse gemeenteambtenaren. Zij worden verdacht van corruptie. In ruil voor gevoelige informatie over aanbestedingen van infrastructurele projecten zouden de bouwers ambtenaren van onder andere de provincie en de gemeenten Maastricht, Heerlen, Stein en Nuth hebben gefeteerd met auto’s, buitenlandse reisjes en kaartjes voor sportevenementen.

Volgens de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft Janssen de Jong Infra bij zeker tien projecten in Limburg verboden prijsafspraken gemaakt.

Nu blijkt dus uit onderzoek van KPMG dat naast omkoping, medewerkers en onderaannemers het bedrijf financieel hebben benadeeld. Krul is woedend en verwerpt de handelswijzen van de verdachten krachtig: „Onderaannemers zijn betaald zonder dat ze er iets voor hoefden te doen.”

De wegenbouwer mag de komende twee jaar in ieder geval niet meedoen aan aanbestedingen in Heerlen. Deze maatregel is een rechtstreeks gevolg van het strafpuntensysteem dat de gemeente sinds 2 juni hanteert om niet integere bedrijven uit te bannen. De aannemer zou volgens de Zuid-Limburgse gemeente op het gebied van integriteit ’zeer ernstige tekortkomingen’ hebben laten zien.

Krul laat het er niet bij zitten en heeft laten weten de maatregel van Heerlen aan de rechter voor te leggen: „Wij keuren de gedragingen van enkele werknemers ‘ten strengste’ af maar onze dochteronderneming Janssen de Jong Infra is echter helemaal geen verdachte, maar wordt nu door de gemeente Heerlen wel veroordeeld.”

Ook Gert-Wim van der Meent, hoogleraar aanbestedingsrecht, vindt dat de gemeente zich op glad ijs bevindt.

Volgens de hoogleraar aanbestedingsrecht is de handelswijze van de gemeente niet verboden, maar moet Heerlen wel voorzichtig zijn omdat de gemeente een sanctie oplegt, terwijl er nog geen onherroepelijk vonnis ligt.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Piepers verrotten in de grond
De hevige regenval kan rampzalige gevolgen hebben voor de aardappeloogst. DFT-VNDG ging met een...
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
Nieuws

Het nieuwe kabinet moet eerlijke spaartaks invoeren


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX528,66arrow0,00% 20-09
AMX813,80arrow-0,25% 20-09
ASCX1019,97arrow-0,23% 20-09
BEL-203965,49arrow-0,19% 20-09
FTSE 1007271,95arrow-0,05% 20-09
CAC-405241,66arrow0,08% 20-09
SMI9095,65arrow0,03% 20-09
meer...