Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-3,64%
arrow-2,48%
arrow-2,43%
arrow-2,28%
arrow-1,54%
meer...

Beursagenda donderdag

08:00
Duitsland: Consumentenvertrouwen

09.00
OPEC bijeen in Wenen

11.00
VK: Economische groei

14.30
VS: Wekelijkse werkloosheidsaanvragen

Woensdag in De Financiële Telegraaf:

Arbitrage belastinggeschil

'Vast contract uit de markt geprijsd'

Baarsma Wijnen naar Fransen

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Handelen in opties wordt goedkoper

27 OKT 2011 Johan Wiering

De prijsvechters Lynx en Today’s Brokers zijn van plan de door Euronext afgekondigde verlaging van de optietarieven minimaal deels aan hun klanten door te geven. De overige brokers beraden zich nog, maar zullen uit concurrentieoverweging vermoedelijk eveneens goedkoper worden.

Dat klanten van Binckbank binnenkort via het alternatieve handelsplatform TOM in opties gaan handelen in plaats van via Euronext, heeft ongetwijfeld meegespeeld bij de beslissing van de beursorganisatie om de tarieven per 1 december stevig te verlagen. Deze gaan van €0,75 tot €0,40 voor een optiecontract en van €0,97 tot €0,77 voor een indexfuture. „We hebben al zeer concurrerende tarieven voor onze professionele klanten en willen met deze wijzigingen de handel in opties op onze markt nog aantrekkelijker maken voor particuliere beleggers", aldus woordvoerster Alice Jentink van Euronext.

Het goede voorbeeld

Uit contacten met Interactive Brokers maakt woordvoerster Willemijn Welten van Today’s Brokers op dat de vooraanstaande Amerikaanse partij het kostenvoordeel vermoedelijk geheel zal doorgeven. „Daardoor kunnen wij onze klanten van de tariefsverlaging laten profiteren. Deze wordt overigens mogelijk niet geheel doorgegeven, aangezien wij momenteel niets verdienen aan de optiehandel via Euronext. Nu betalen klanten €2 per optiecontract bij Euronext en €1,75 per contract bij het alternatieve platform Eurex."

Medeoprichter Jeroen Kramer van concurrent Lynx, die eveneens gebruik maakt van het platform van Interactive Brokers, houdt nog een kleine slag om de arm. Maar in beginsel heeft hij goed nieuws voor de klanten van de discountbroker. „Wij zijn van plan de tariefsverlaging volledig door te geven. Voor een optie gaan onze klanten per 1 december dus €1,65 betalen, tegen nu €2,00.”

Afwachtend

Directeur Eric de Bats van Mijnbroker, die met €1,70 per optiecontract de laagste tarieven in de markt hanteert, is wat minder concreet. „Wij volgen de ontwikkelingen in de markt intensief en zullen de beslissing mede laten afhangen van wat Binckbank gaat doen. Voorlopig lijkt het erop dat Binckbank voor wat betreft de overstap naar TOM alleen op scherpere spreads voor zijn klanten aanstuurt. Maar mogelijk gaan ze ook een tariefsverlaging doorvoeren. Wat ik wel kan zeggen, is dat we zeer concurrerend zullen blijven."

Woordvoerder Harmen van der Schoor van Binckbank, die nu €2,90 per optiecontract rekent, wil ook nog niet veel kwijt. „Wij zijn ons aan het beraden. Dat wij slechts drie klachten hebben gekregen, geeft wel aan dat klanten tevreden zijn met onze overstap van Euronext naar TOM. Daardoor kunnen ze voor opties in ieder geval betere bied- en laatkoersen tegemoet zien."

De Rabobank en ING hebben ook nog geen besluit genomen, zo geven de woordvoerders Kees Nanninga en Arjen Boukema te kennen. En ABN Amro is er eveneens nog niet uit. ,,Wij wijzigen de tarieven uit concurrentieoverwegingen wel vaker en laten ons daarbij niet alleen leiden door de stappen van Euronext," meldt woordvoerster Laura van Lingen.

Het lijkt echter een kwestie van tijd alvorens de nu nog weifelende brokers eveneens over de brug komen. „Ervaring vanuit het verleden leert dat de markt na verloop van tijd haar werk wel doet", zo benadrukt Jentink.

Betere bied- en laatprijzen

Afgezien van de tariefsverlaging voor brokers gaat Euronext market makers ook stimuleren om krappere spreads in het centrale orderboek af te geven. „Hoe kleiner het verschil tussen de bied- en laatprijs, hoe lager de impliciete kosten voor de eindbelegger. Je krijgt dan immers altijd een goede prijs”, aldus Jentink.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 527.87
+ / - -0.06%
Zo verdien je goud met pindakaas
Michiel Engel Vos verdient goud geld aan pindakaas. Hij mixt het met bijzondere smaken en dat is...
Populair
24 uur actueel
Turbo top 3 (omzet)
Nieuws
Webinars

Welk kabinet moet er komen?


Verstuur
Indices
Valuta
Energie
Damrak
AEX527,87arrow-0,06% 24-05
AMX796,92arrow0,71% 24-05
ASCX978,28arrow0,18% 24-05
BEL-203902,71arrow-0,31% 24-05
FTSE 1007514,90arrow0,40% 24-05
CAC-405341,34arrow-0,13% 24-05
SMI9035,09arrow-0,29% 24-05
meer...