Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-4,35%
arrow-3,01%
arrow-2,98%
arrow-2,62%
arrow-1,12%
meer...

Beursagenda dinsdag

08:00
Frankrijk: Ondernemersvertrouwen

15:00
VS: Huizenprijzen (S&P Corelogic Case-Shiller index)

16:00
VS: Consumentenvertrouwen, verkoop nieuwe huizen

22:15

VS: Kwartaalcijfers Micron, Nike

Dinsdag in De Financiële Telegraaf:

Valutabelegger krijgt meer oog voor ECB

VN volgt robotisering vanuit kantoor in Den Haag

Column Paul Koster: Groot vertrouwen in grote tech-spelers

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
ASR Nederland
ISIN: NL0011872643
EUR
1D | 5D | 1M | 3M | 6M | 1Y | Interactief

Cappuccino ASR-top in Milaan goed getimed

Hoe het laagste bod kon winnen

14 SEP 2017 Edwin van der Schoot

Utrecht - ASR neemt de kleinere concurrent Generali Nederland over. De verzekeraar troefde concurrenten die meer wilden betalen af.

In december 2016 reist een kleine ASR-delegatie, waaronder bestuursvoorzitter Jos Baeten, op eigen initiatief af naar Milaan voor een geheime afspraak. Op het menu geen uitgebreide Italiaanse lunch, slechts ’een goede cappucino’.

Gesprekspartner is de cfo en tweede man van de Italiaanse verzekeringsmoloch Generali, Alberto Minali. De dan 51-jarige, vroegkalende inwoner van Triëst is een kind van de zaak. Minali werkt al zijn hele carriere bij Generali, ooit de op één na grootste verzekeraar ter wereld en in 1831 opgericht . Minali is trots op zijn bedrijf. Zoals voor veel Italianen is Generali, bijgenaamd ’il leone’, een icoon.

Baeten blijkt een redelijk woordje Italiaans te spreken. Beide bestuurders begrijpen elkaar dan ook. Minali staat al enige tijd onder druk en heeft in november besloten dat Nederland verkocht mag worden, als er gene winstgevende groei gerealiseerd kan worden. Hij deelt dat tijdens het drinken van een wijntje nabij het oude hoofdkantoor in Triëst mee aan Anette Mosman, hoogste baas van het Nederlandse filiaal. Generali heeft de afgelopen jaren onderdelen verkocht, onder meer belangen in banken, maar de Italiaanse bankencrisis, vermeende interesse in januari van AXA en Allianz om de Italiaanse verzekeringstrots over te nemen, aandeelhouders die morren over rendement en de bezorgdheid van toezichthouder Consob vormen een lastig parket. Bij ASR heeft men dat gezien en weet men dat het recente bijstorten van €70 miljoen door het hoofdkantoor in Triëst naar Generali Nederland, op last van De Nederlandsche Bank, niet van harte ging. Baeten en co ruiken hun kans.

Eerder dat jaar is Minali gepasseerd op de vacante positie van ceo bij Generali op te vullen. Wat Baeten in december nog niet weet, is dat Minali zes weken later ontslagen wordt. Binnen de duiventil die de bestuurskamer van Generali al enige tijd is, wordt onder Minali’s opvolger, Luigi Lubelli (vanaf dag één op de hoogte van de gesprekken met ASR) besloten dat gesprekken met ASR geparkeerd worden. Inmiddels heeft namelijk ook Vivat - het voormalige Reaal, nu in handen van het Chinese Anbang - kenbaar gemaakt Generali Nederland wel te willen overnemen. De Italianen huren zakenbank BNP Paribas in en laten een veilingsproces optuigen om het beste bod in kaart te brengen voor meerdere kleine landendivisies, Nederland wordt daaraan toegevoegd. Het totale verkoopprogramma moet in Triëst één miljard in het laatje brengen.

Naast Vivat melden zich ook De Goudse, en enkele Angelsaskische investeerders die verzekeringsboeken opkopen. Die laatste categorie weren de Italianen. Ze voorzien teveel gedoe met de Nederlandse toezichthouder DNB. ASR wordt aan het lijntje gehouden terwijl De Goudse en Vivat de kans krijgen om voor 31 mei een tegenbod in te leveren. Daarbij hinten de Italianen op een prijs rond de €300 miljoen (cash plus bijstortingen en de kosten van herverzekeren). Ondanks het feit dat hun biedingen uiteindelijk tientallen miljoenen hoger liggen dan het bedrag wat ASR uiteindelijk zal ophoesten, speelt ASR het spel hard en vraagt het om exclusieve onderhandelingen.

Eind mei trekt Vivat zich terug. Het heeft weliswaar een obligatie uitgegeven om een overname uit eigen zak te kunnen betalen, maar Vivat-topman Ron van Oijen vindt ruim €300 miljoen te veel geld.

Bovendien, zo lezen de Italianen in de Financial Times van 2 juni, is er gedoe met chairman Wu, de topman van Vivats Chinese 100%-aandeelhouder Anbang. Wu blijkt in eigen land de toezichthouders tegen zich in het harnas te hebben gejaagd, zoals wel meer Chinese tycoons recent nadat ze hun geld teveel lieten rollen bij grote buitenlandse overnames. Wu kocht met Anbang behalve Vivat bijvoorbeeld ook het Waldorf Astoria Hotel in New York voor $1,95 miljard. Speculaties breken los over een verbod op verdere overzeese overnames, of zelfs een verkoop van de buitenlandse bezittingen van Anbang.

Generali knoopt exclusieve gesprekken met ASR aan. In het kamp van De Goudse, dat samenwerkt met een Amerikaanse verzekeraar, is men verbaasd. Zij overwogen wél een bod in de buurt van de gewenste €300 miljoen. Wat is hier aan de hand?

Bronnen in de markt wijzen naar De Nederlandsche Bank. Bewijs van bemoeienis van de toezichthouder is er niet, maar de schaduw van DNB hangt boven de deal. De toezichthouder streeft al jaren consolidatie na, maar het liefst een vorm waarbij de zwakke en kleine broeders onderdak vinden bij sterke witte ridders uit eigen land, zoals ASR of Nationale Nederlanden (NN). Eerder liet het die voorkeur al duidelijk merken bij de overname van Delta Lloyd door NN boven het ook door BNP Paribas geadviseerde Taiwanese Fubon.

DNB is daarmee een factor van belang, want Generali hecht zwaar aan executiezekerheid. Als een Amerikaanse investeerder later in de zomer samen met Vivat terugkeert en polst of er nog een kans is als het alsnog in de buurt van de €300 miljoen komt, doen de Italianen de deur dicht. „We zijn al exclusief met een ander in gesprek,” is de boodschap.

Na verschillende gesprekken tussen de top van Generali Nederland, ASR en beide ondernemingsraden, wordt op 12 september de deal aangekondigd: voor €143 miljoen in cash en een bijstorting van ongeveer €60 miljoen netto, koopt ASR Generali Nederland. ASR krijgt er op jaarbasis €379 miljoen aan premie-inkomsten bij, waarvan een kleine €104 miljoen met levensverzekeringen en €275 miljoen aan schadeverzekeringen. ASR zegt zeker te weten ten minste 12% rendement op de investering te zullen maken.

Voor de 400 werknemers van Generali Nederland is het even slikken. Na de overname wordt het kantoor in Diemen gesloten en gaan de werknemers over naar ASR in Utrecht. Ontslagen worden niet uitgesloten door Mosman, de hoogste baas in Diemen. Contracten met externen worden alvast opgezegd, vacatures niet meer ingevuld, om de klap te verzachten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.2 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 566.49
+ / - +0.57%
AEX566,49arrow0,57% 18-01
AMX852,37arrow0,81% 18-01
ASCX1086,40arrow-0,06% 18-01
BEL-204142,06arrow-0,16% 18-01
FTSE 1007700,96arrow-0,32% 18-01
CAC-405494,83arrow0,02% 18-01
SMI9452,35arrow0,13% 18-01
meer...
arrow-4,35%
arrow-3,01%
arrow-2,98%
arrow-2,62%
arrow-1,12%
meer...