Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Rixos Sharm El Sheikh Resort

Wat te doen met een miljoen?

Tien tips voor loterijwinnaars

23 DEC 2014 Jan Braaksma

Amsterdam - Tientallen miljoenen euro's delen de Nederlandse loterijen op 1 januari weer uit. En vrijwel alle Nederlanders dromen er van zo'n klapper te maken.

Bea Post, die al bijna 25 jaar de winnaars van de Nationale Postcode Loterij begeleidt, heeft tien tips voor nieuwbakken miljonairs.

De tips zijn gebaseerd op wat Post in de 25 jaar heeft geleerd en wat op de meeste mensen van toepassing is. "Maar elk mens is anders, het zijn geen wetten."

Bea Post
Bea Post
Foto: Nationale Postcode Loterij

1. Maak een testament

Hoewel Post toegeeft dat deze tip op het eerste gezicht een beetje vreemd over kan komen, is het wel een erg belangrijke. "Maar weinigen hebben hun testament goed geregeld, dat is menselijk",' legt Post uit. "Maar als je plotseling veel geld hebt, geeft een goed geregeld testament wel veel rust."

Foto: Corbis

2. Ga op vakantie, neem de rust om te laten bezinken

'Als je een prijs hebt gewonnen, kom je in behoorlijk wat drukte terecht. Dan helpt het om meteen even de rust op te zoeken met je gezin. Samen kun je dan plannen maken: willen we verhuizen of verbouwen? Wil ik mijn droom waarmaken en een eigen bedrijf beginnen? En op zo'n vakantie hoef je niet meer te bezuinigen", vervolgt Post. "Laat je eens lekker in de watten leggen, ga naar een mooi resort."

Foto: Rixos Sharm El Sheikh Resort

3. Leen geen geld uit, geef liever iets waar iemand wat aan heeft

"Door geld te lenen sneuvelen vriendschappen", verklaart Post. Niet omdat het om bedragen gaat die de winnaar niet kan missen. "Dat is ook wel zo, maar als de lener niet terugbetaalt is de afspraak geschonden. En dat is wat anders!"

Daarom raadt Post winnaars aan geen geld te lenen, maar liever een langgekoesterde wens van een vriend in vervulling te laten gaan. "Ga samen met een vriend die al lang een nieuwe keuken wil naar de keukenboer, laat hem een exemplaar uitzoeken en reken voor hem af. Elke keer als hij in die keuken staat zal hij aan je denken, en hij hoeft je niet terug te betalen."

Foto: 123RF

4. Ga niet meteen verhuizen

"Grote kans dat iemand die altijd in de Pijp in Amsterdam heeft gewoond, zich niet thuisvoelt in Wassenaar. Je bent wie je bent, dat verandert niet opeens als je een miljoen wint", legt Post uit. "Als mensen verhuizen, blijven ze het liefst toch in de buurt. Wel zie je in buurten waar een prijs van de Postcode Loterij valt vaak dat mensen gaan verbouwen: een dakkapel, een nieuwe keuken, nieuwe vloer er in en je huis is weer zo goed als nieuw."

 

Foto: TLG

5. Maak geen geheim van je prijs

Wie zijn prijs verzwijgt, moet zich volgens Post vaak verantwoorden. "Stel je voor dat je plotseling een nieuwe BMW 5-serie voor de deur hebt, dan moet je toch uitleggen hoe je daar aan komt. En bovendien is niets zo moeilijk als een geheim te bewaren", vertelt Post. "Je bent zo blij, dat is heel lastig geheim te houden."

 

6. Probeer boven kritiek te staan

Vaak denkt een deel van je omgeving dat je verandert als je veel geld wint. Maar, zegt Post, dat is niet zo. "Je kan gewoon naar de Aldi blijven gaan als je een miljoen op je bankrekening hebt. Zo begeleidde ik een mevrouw die graag haar eigen kleding maakt. Nu heeft ze wel een dure naaimachine en gebruikt ze dure stoffen, maar dat ziet de buurt niet. Die denkt alleen maar: die vrouw heeft een mooi prijs gewonnen, maar maakt nog steeds haar eigen kleren. Daar moet je boven staan: zij doet dat omdat ze naaien leuk vindt, niet omdat ze het geld niet kan missen."

 

Foto: Telegraaf

7. Blijf aan het werk

"Je moet niet de hele dag op de bank naast je vrouw gaan zitten. Geloof me: daar wordt je huwelijk niet leuker van," lacht Post. Wel ziet ze dat het een stuk gemakkelijker wordt om een switch te maken. "Als je het op je werk niet naar je zin hebt ga je gemakkelijker de schoolbanken weer in, of start je een eigen bedrijf waarbij het maken van een flinke winst niet voorop hoeft te staan."

8. Stel samen met een onafhankelijke deskundige een financieel plan op

De wensen van de prijswinnaars verschillen erg, legt Post uit. 'Wil je rijk leven of rijk sterven? Heb je kinderen die willen studeren, of wil je een potje voor ze achterlaten? Een financieel planner bekijkt wat bij jouw situatie past. Zo heb je houvast.'

9. Probeer je oude patronen en gewoontes vast te houden

"Als je met je vrienden op zaterdag naar het voetbal gaat, blijf dat dan gewoon doen. Maar zeg wel tegen ze dat je nu niet ineens elk rondje gaat betalen. Dat deed je toen niet, en dat doe je nu ook niet. En je vrienden waren al je vrienden voordat je veel geld won."

Foto: ANP XTRA

10. Laat een anonieme vriend of een familielid offertes aanvragen

Post: "Als je naar een BMW-dealer of een keukenboer gaat, kan het zomaar zijn dat hij op televisie heeft gezien dat jij hebt gewonnen, of weet dat jij in een straat woont waar een flinke prijs op is gevallen. Dan kun je de korting die je normaal gesproken wel kreeg wel vergeten."

En geld blijft geld, legt Post uit. "Het is zonde om die korting te laten liggen alleen omdat je nu wat meer te besteden hebt. Onze prijswinnaars moeten ook leren te onderhandelen, ondanks hun nieuwe situatie."

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie